DAČIĆ OTKRIO: Kina se bori za povratak rasprave o KiM u SBUN

Autor: Tanjug

Vesti

26.10.2018

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je "u punom jeku diplomatska bitka Pekinga da se Kosovo u novembru ponovo nađe na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je pre tri meseca voljom Velike Britanije odatle skinuto".

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivica Dačić

- Velike su šanse, ali još ništa nije gotovo - rekao je za "Politiku" Dačić, koji se nalazi u španskom gradu Malagi na Mediteranskoj konferenciji OEBS.

On je za ovaj list objasnio da je "ovih dana na Ist riveru u toku dogovor članica Saveta bezbednosti o tačkama dnevnog reda naredne sednice ovog tela UN, koja bi trebalo da bude održana početkom sledećeg meseca".


- Dnevni red još nije usvojen, tek se pričalo o preliminarnom, ali su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska odmah usprotivile stavljanju izveštaja generalnog sekretara o situaciji na Kosovu na agendu Saveta bezbednosti. Ovih dana odlučivaće se o tome. Kina će svakako predložiti tu tačku - naveo je Dačić.

"Politika" navodi da, iako se neka stalna članica ne slaže sa predlogom predsedavajućeg Savetu bezbednosti, što će u novembru postati Kina, ta članica nema mogućnost da na to uloži veto, ali bi presedan u UN bio kada bi se ovog puta glasalo o tačkama dnevnog reda.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading