Vanredni izbori: Čemu se nada opozicija?!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

20.10.2018

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredni parlamentarni izbori ponovo su tema. Dok pojedini naprednjaci pritiskaju predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića da ih hitno raspiše, stranke u opoziciji se spremaju kao da je kampanja počela.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Lider SNS Aleksandar Vučić sa saradnicima

Funkcioneri SNS Nebojša Stefanović i Miloš Vučević na sastanku pre nekoliko večeri tražili su od Vučića da raspiše vanredne izbore što pre kako bi se u najboljem smislu iskoristio Vučićev rejting i njegovo ime kao nosioca liste i na taj način obezbedile još četiri godine potpunog mira.

Vučić za sada nije ništa odgovorio, ali će se razgovori o ovom pitanju nastaviti.

Opozicionari kažu da su uglavnom spremni,i da ih vanredni izbori ne mogu iznenaditi.

 

Šapić: Bolje da budu u redovnom roku

RepublikaFoto: Tanjug

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić kaže da bi njegovom novoosnovanom savezu više odgovaralo da izbori budu u redovnom terminu 2020. godine.

- Iskreno bi nam više odgovaralo da izbori budu u redovnom roku, jer je SPAS tek oformljen kao organizacija. Uz to, verujemo da nije dobro da smo stalno u vanrednim izborima kao prethodnih godina, ali pošto na to ne možemo da utičemo, potrudićemo se da budemo spremni kad god oni budu - navodi Šapić za "Blic".

 

Rašković-Ivć: Ne verujem da će biti vanrednih izbora

RepublikaFoto: youtube.com/ Demokratska stranka Srbije

Potpredsednica Narodne stranke (koja je deo Saveza za Srbiju) Sanda Rašković Ivić sumnja da će biti vanrednih izbora.

- Naprednjačka priča o izborima služi za zamajavanje naroda. Mi smo u Savezu spremni za izbore, ali naprednjački režim nije spreman da ih raspiše i sprovede u fer uslovima - navodi ona za "Blic".

 

DSS: Kao da je kampanja počela

RepublikaFoto: Tanjug

Demokratska stranka Srbije još nije donela odluku o tome hoće li biti deo Saveza za Srbiju, a to bi, kako kažu u DSS, trebalo da bude odlučeno u narednih mesec ili dva. Do tada, ne sede skrštenih ruku.

- Gradimo Novi DSS i ponašamo se i radimo kao da je kampanja počela. Tako će biti do izbora, kada god se oni održe - kaže za naš list lider stranke Miloš Jovanović.

 

Borko Stefanović: Savez će imati jedinstven stav

RepublikaFoto: Tanjug

Predsednik Levice Srbije i jedan od lidera Saveza za Srbiju Borko Stefanović kaže da će cela opozicija zauzeti stav o izborima kada dođe vreme.

- Savez će doneti odluku o tome jedinstveno, kao i uvek. Jednako kao što će i celokupna opozicija imati jedinstven stav o katastrofalnom stanju izbornih sloboda, uslova za fer izbore i stanja u medijima - naveo je Stefanović za naš list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su redovni izbori 2020. godine, ali da će ako pritisak bude veliki i ako ljudi budu želeli izbore, izaći tome u susret.

- Već u martu ulazimo u izbornu godinu i onda je sve moguće - poručio je Vučić.

On je objasnio da do prevremenih izbora može da dođe i u slučaju da premijerka Ana Brnabić ne bude zadovoljna radom ministara, a izostane rekonstrukcija Vlade Srbije.

Govoreći o sastanku sa liderom stranke, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević rekao je ranije za "Blic" da ne može da priča o detaljima, ali da su i on i Nebojša Stefanović rekli šta misle da je neophodno da se uradi, kako za budućnost Srbije tako i za dalji politički rad SNS.

Stefanović je rekao da se u stranci stalno konsultuju i dogovaraju i da će o svemu najpre razgovarati na stranačkim organima, a potom će sve odluke biti predočene javno.

 

Pejić: Izbori samo zbog Kosova

Vlada Pejić iz agencije Faktor plus takođe sumnja da će vanrednih izbora biti.

- Redovni izbori su relativno blizu. Tada dolazi vreme i za lokalne, a sa stanovišta onoga ko je najjači, a to je SNS, logično je da oni budu istovremeno. Do prevremenih izbora može doći samo ukoliko se dogodi nešto veliko oko Kosova. Inače, mislim da Vučić neće žuriti - navodi Pejić za "Blic".

Pričom o vanrednim izborima, Vučić, po rečima Pejića, drži budnim svoju stranku i članove Vlade, ali istovremeno i šalje poruku opoziciji koliku ima snagu i da nema strah. S druge strane, opoziciji brzi izbori ne bi išli naruku.

- Matematički im ne bi dobrodošli, a još nisu ni definisali odnose među sobom - zaključuje Pejić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (109)

Loading
Maša

20.10.2018 18:54

Aleksandar Vučić ima veliku podršku naroda, opozicija je imala svoju priliku.

fv

20.10.2018 18:55

Izbori bi za opoziciju bili pogubni, s obzirom da ih niko ne porzava!

Desa

20.10.2018 18:57

Opozicija moze da se nada samo porazu.

kile

20.10.2018 18:59

Opozicija sve hoce izbore nove a kada vide rezultate i svoj neuspeh onda kazu nisu hteli izbore. hahahaha