SELAKOVIĆ: KOSOVO NE MOŽE I NE SME DA ČEKA

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

10.08.2018

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da je pitanje Kosova i Metohije najvažniji i najteži problem, te da predsednik i Vlada svakog dana rade na rešenju. Ističe da više ne sme da se čeka, te da se Vučić zalaže za rešenje kojim će se izbeći rat u budućnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nikola Selaković

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je o razgraničenju, koje je predsednik Vučić pomenuo kao moguće rešenje za Kosovo, govorio još Dobrica Ćosić, koji je bio predsednik SRJ pre 26 godina.

- To samo govori koliko je ovaj problem dugotrajan, ozbiljan i kompleksan, a nismo uspeli da ga rešimo na druge načine kada smo bili mnogo jači - rekao je Selaković.

Dodao je da ovo nije prvi put da Vučić govori o razgraničenju i ukazao na to da na našu južnu pokrajinu pola sveta gleda na jedan, a pola na drugi način.

- Imamo 95 posto stanovništva koji neće, ne žele da žive u državi Srbiji. U takvoj situaciji, u kojoj su nam 2008. ostavili nezavisno Kosovo, 2009. pomerili rešavanje problema iz UN u institucije EU, 2010. dobili potvrdu legalnosti i legitimiteta od strane MSP, u tim nemogućim uslovima od predsednika Vučića, vlade, vlasti, očekuje se da se ne urozi naša ekonomija, da se ne ugroze investicije koje dolaze u Srbiju, da se ne ugroze penzije i plate. Pitam kako - kaže Selaković.

RepublikaFoto: Tanjug
Priština

Ističe da je predsednik Srbije hrabar čovek, koji se bori da dobijemo – više.

- Šanse su 95 posto da rešenja neće biti i onih pet posto on izlazi sa spremnošću da se dođe do rešenja - rekao je Selaković.

Komentarišući reakcije zapadnih zemalja, za koje granica postoji još od 2008. godine i koje smatraju da ovakvo rešenje može da destabilizuje region, Selaković kaže da je jedini problem to što predsednik neće da prihvati da je Kosovo nezavisno "u ovim granicama u kojima nam se nameće".

- A, pritom se bori da svako dobije više, od Srpske pravoslavne crkve do svakog čoveka, da li on živi u Štrpcu, Klokotu, Ranilugu, Gračanici, ili u Metohiji - rekao je Selaković.

Govoreći o stavu onih koji kažu da treba čekati, Selaković je upitao – šta da čekamo?

- Hoćemo li da čekamo da u toj situaciji u kojoj zabijemo glavu u pesak ugrozimo i ekonomiju i radna mesta, a smanjili smo za upola nezaposlenost koju su nam ostavili oni koji su čekali... U 96 opština u Srbiji prošle godine je od 80 do 100 posto veći broj umrlih od rođenih, hoćemo li da čekamo zbog toga što ne želimo da se na odgovoran način bavimo svojom zemljom, da gledamo kako da mladi ne odlaze - upitao je Selaković.

Istakao je da su prošla vremena kada je vreme radilo za nas, te da smo opciju "B", odnosno opciju čekanja proverili prethodnih 19 godina, jer smo čekali da nam neko drugi donese rešenje.

- Predsednik Vučić se zalaže za rešenje koje izbegava svaki rat u budućnosti, da nam sačuva obraz, dostojanstvo, da svakome odgovori hrabrom kako je odgovorio za "Oluju", a da poturi sebe a ne žrtvuje našu decu - rekao je generalni sekretar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Ivana

10.08.2018 08:43

Problem Kosova jeste kompleksan i resenje nece biti jednostavno ali vremena je sve manje a resavanje pitanja Kosova razgranicenjem je najadekvatnije.

dijana

10.08.2018 10:14

@Ivana - Radi se na pronalaženju najboljeg rešenja koje je u interesu građana!

daki

10.08.2018 08:46

Pitanje Kosova se mora resiti sto pre. Ne smemo cekati.

Master

10.08.2018 09:13

Velika podrška za Nikolu i Marka!