NATO PORUČIO: Jačanje veza sa Srbijom korisno za obe strane

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.07.2018

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jačanje veza NATO i Srbije je korisno za Atlantski savez, Srbiju i ceo region, poručili su lideri NATO danas u zajedničkoj izjavi u Briselu i "pozdravili stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO-Srbija i podržali politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju"

RepublikaFoto: pixabay.com

- Mi ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sredjivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma - predočili su čelnici Atlantskog saveza.

- Podstičemo obe strane -  naglasili su oni, "da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovodjenje postignutih dogovora".

U dokumentu zasedanja se naglašava da je "Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga povest saradnje i operacija u tom regionu".

- Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana - navode lideri Atlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tesno saradjivati s tamošnjim državama.

Oni su rekli da su vrata NATO otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i današnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čim se sprovode u delo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu.

Lideri Atlantskog saveza su istakli i da "potpuno podržavaju težnju Bosne i Hercegovine za članstvo", podvukavši da je NATO "predan teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine".


Oni su "pozvali vodje te zemlje da delaju konstruktivno i pokažu političku volju na dobrobit svih gradjana Bosne i Hercegovine kroz nastavljanje političkih, privrednih i odbrambenih reformi".

Takodje su izrazili očekivanja da će se oktobarski izbori u BiH održati po demokratskim standardima, a pozdravili su i napredak u registraciji nepokretne vojne imovine u zemlji.

Vodji NATO su takodje primetili da odluke sudova u BiH "jasno govore da je sva bivša jugoslovenska vojna imovina u toj zemlji vlasništvo države Bosne i Hercegovine", a da "popis nepokretne vojne imovine u entitetu Republike Srpske mora neodložno da se nastavi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Mira

11.07.2018 20:46

Oni nas malo vise postuju bas zbog stava predsednika koji je cvrst, koji je smeo da ih pogleda u oci i kaze da nece u NATO.

Mika

11.07.2018 20:58

Tačno koja je korist Srbije?

neša

11.07.2018 21:18

Ovim dobrim odnosima Srbije i NATO obe strane imaju koristi.

najbolji

11.07.2018 21:46

Treba sarađivati u cilju opšteg dobra.