LIDER NARODNE STRANKE NASTAVLJA DA ZAMAJAVA GRAĐANE! OLJA: Vuče otkud 200.000 evra iz Katara

Autor: M. S. - M. I. - I. Ž.

Vesti

12.07.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vuku Jeremiću ne pada na pamet da odgovori na prosto pitanje zašto mu je katarska ambasada u Berlinu uplatila na račun 200.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug
Vuk Jeremić

U intervjuu koji je dao Olji Bećković za današnji NIN, čak ni njoj, za koju je dobro poznato koliko je kritički nastrojena prema sadašnjoj vlasti, nije odgovorio na to pitanje, baš kao što nije odgovorio nedavno ni na televiziji N1, gde se znojio i zamuckivao kada mu je postavljeno.

PRIZIVA NEMIRE

Da li možete da eliminišete jednu od glavnih optužbi protiv vas i odgovorite zašto vam je uplaćeno 200.000 evra iz ambasade Katara u Berlinu, glasilo je pitanje koje mu je Bećkovićeva postavila.

- Ne nameravam da odgovorim ni na tu niti na bilo koju drugu optužbu iz tog skarednog informersko-pinkovskog serijala - poručio je predsednik Narodne stranke, a onda nevešto pokušao da objasni zašto vrda, odgovarajući na ono što ga Olja Bećković nije ni pitala:

- CIRSD je za četiri godine postojanja izrastao u globalno najpoznatiji institut za međunarodne odnose u jugoistočnoj Evropi i naš rad su podržali mnogi akteri širom sveta. Sve naše donacije su, međutim, primljene u Srbiji i na njih je uredno plaćen porez.

Marko Matić (Antidot): Iz ovog primera građani jasno mogu da vide kako bi izgledala njihova država kada bi Jeremić i njegova družina došli u priliku da obavljaju vlast

Kako tvrdi Jeremić, on ne strahuje da će ga bilo koji sud pozvati da odgovara na optužbe o malverzacijama i vezama sa ljudima koji su privedeni i pod istragama u drugim zemljama.

Jeremić je u intervjuu nastavio da priziva nemire na Kosovu, optužujući unapred vlast da ih režira. Za to, naravno, nije izneo ni jedan jedini dokaz.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

- Šta će vam bolji dokaz od postavljanja okorelih kriminalaca na zvanične funkcije u političkom sistemu Srba na severu Kosova - rekao je Jeremić i dodao da "vlast pokušava da predstavi javnosti da je potpis na sporazum o kosovskom članstvu u UN jedini način da se izbegnu sukobi širih razmera".

SVE JE JASNO

Jeremić je govorio i o svojoj stranci i novom opozicionom savezu, čije je formiranje u toku. Ipak, svesno ili nesvesno, ponovo je podelio ljude u Srbiji, ističući da Narodnoj stranci pristupaju "ne bilo kakvi ljudi, već čestiti i ugledni". Kakvi su to drugi "bilo kakvi" i da li su oni samo u vladajućim strankama ili i u ostalim opozicionim partijama, nije detaljisao.

Marko Matić, urednik medijske mreže Antidot, koja je istraživala sumnjivu mrežu poslova Vuka Jeremića, za Srpski telegraf kaže da je odbijanje lidera NS da odgovori na legitimna pitanja javnosti o novcu koji je dobio iz inostranih izvora jasan pokazatelj bahatosti i načina na koji on shvata bavljenje politikom.

- Iz tog primera građani Srbije jasno mogu da vide kako bi izgledala njihova država kada bi Jeremić i njegova družina došli u priliku da obavljaju vlast. Ispitivanje porekla i razloga uplata milionskih iznosa koji su se slili na Jeremićeve račune predstavljaće pravi test ozbiljnosti državnih institucija Srbije i njihove sposobnosti da obezbede vladavinu prava.

Hronologija istrage protiv Jeremićevih prijatelja

* Patrik Ho i šeik Tidijan Gadio uhapšeni su prošlog novembra u Americi u korupcionaškom skandalu teškom tri miliona dolara

* Optuženi su za davanje mita zvaničnicima afričke vlade, predsedniku Čada Idrisu Debiju i ministru spoljnih poslova Ugande Samu Kutesu. Novac su navodno davali u zamenu za izvesne usluge u energetskom sektoru

* Veze Jeremića sa njima isplivale su tek nakon hapšenja, pa se saznalo da je u proleće 2013. organizovao trojni sastanak u Hongkongu kome su prisustvovali Ho i njegov kolega sa Harvarda Emilio Lozoja, takođe optužen za davanje mita, gde je ugovoren višemilionski posao ulaganja kineske kompanije CEFC u meksičke izvore nafte i gasa

* Šeik Gadio je u savetodavnom odboru CIRSD, dok je Ho u više prilika držao predavanja na panelima Jeremićeve organizacije

* Još jednog Jeremićevog saradnika i osnivača CEFC Đi Đenminga ove godine kineske vlasti privele su na ispitivanje zbog sumnje da je proneverio na stotine miliona evra

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading