POLITIZACIJA SUĐENJA ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Deo javnosti krivi vlast zbog odluke Apelacionog suda

Autor:

Vesti

05.02.2024

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriv im Vučić, a suđenje počelo tek kad je on došao na vlast iako je tada prošlo 16 godina od ubistva. Prpa sve vreme tvrdila da ubica nije u sudnici.

POLITIZACIJA SUĐENJA ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Deo javnosti krivi vlast zbog odluke Apelacionog suda

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Odluka Apelacionog suda da oslobodi optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije izazvala je bes i ogorčenost građana Srbije, a deo javnosti je brže-bolje potrčao da ovu presudu ispolitizuje i okrivi vlast za ovakav ishod. Da je reč samo o jeftinom političkom spinovanju, možda najbolje svedoče dve činjenice - prvo, Ćuruvija je ubijen 1999, ali je suđenje počelo tek 2015, dakle kada je na vlast došla Srpska napredna stranka, a drugo, Branka Prpa, Ćuruvijina partnerka, koja je bila s njim u trenutku ubistva, rekla je na sudu da neposredni izvršilac, koga je tog dana videla, nije među optuženima. Prpina izjava se, naime, direktno kosila s optužnicom tužilaštva.

OPIS SE NE POKLAPA

Opisujući ubicu, ona je navela karakteristike koje odudaraju od onih Miroslava Kuraka, koga su nadležni teretili kao neposrednog izvršioca.

- Ratko Romić i Miroslav Kurak nisu među osobama koje sam taj dan videla - ponovila je ova istoričarka na suđenju.

I pored svega toga, odmah pošto je objavljena presuda krenuli su napadi da je suđenje farsa i da je imalo za cilj samo uzdizanje vlasti.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su čak neki mediji pogrešno preneli njenu izjavu ovim povodom - nije rekla da je očekivala ovakav ishod suđenja, a da je to namerno urađeno da bi ispalo da je čitav proces montiran.

- To je potpuno suprotno onome što sam ja rekla, oni mi stavljaju u usta suprotno. Kažu da sam očekivala oslobađajuću presudu i to nije slučajno urađeno, oni su to stavili tako da bi pravili alibi da je čitav proces montiran - kazala je Brnabićeva.

Ubijen pre četvrt veka

Republika

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Slavko Ćuruvija

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, tokom NATO agresije na SRJ, u prolazu zgrade u kojoj je živeo u centru Beograda. Prvo suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je tek sredinom 2015, 16 godina nakon ubistva. Optužnicom su bili obuhvaćeni Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić. U aprilu 2019. oni su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, ali je u septembru te godine Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje prvostepenom sudu. Ponovljeno suđenje je počelo u oktobru 2020. Doneta je i druga prvostepena presuda, ista kao i prva, ali je Apelacioni sud presudio drugačije.

RAZOČARANI PRESUDOM

Republika

Foto: Branimir Jovanović

Ana Brnabić

Takođe, podsetila je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić učinio sve da se rasvetli ubistvo Ćuruvije, a da, s druge strane, za vreme Tadićeve vlasti, koja je trajala 11 godina, nije bilo političke volje da se pokrene postupak i nije pronađen nijedan dokaz u slučaju Ćuruvije.

- Kako je sada Vučić, koji je jedini nešto uradio da se rasvetle okolnosti ubistva Slavka, kriv za ovo, a nije kriv Boris Tadić, koji je bio predsednik Srbije u dva mandata. Na vlasti su 11 godina, ništa nisu uradili, a sada imaju obraz da se jave i nešto kažu - navela je premijerka.

Oslobađajućom presudom je duboko razočarana i ministarka pravde Maja Popović. Prema njenim rečima, ona po zakonu nije ovlašćena niti je mogla da utiče na rad pravosudnih organa, ali se nadala da će pravosuđe rasvetliti zločin i da će pravda konačno biti zadovoljena.

- Zbog toga sam duboko razočarana ovom presudom i radom pravosuđa na rešavanju tog ubistva, bez obzira na to što u saopštenju Apelacionog suda nedvosmisleno proizilazi da je jedini očevidac celog događaja, oštećena Branka Prpa tokom celog postupka izjavljivala da nijedan od okrivljenih nisu lica koja su Ćuruviju lišili života - navela je Popovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Перагеније

05.02.2024 21:49

Све је мања опозиција - кад нестану, сазнаће се истина.