PRVI PUT UPOTREBLJENA METODA "SPAŠAVANJA" TOMBOCITA - EVO ŠTA TO ZNAČI! Ova srpska klinika jedna je od retkih u Evropi gde se primenjuje ova metoda (FOTO)

Autor:

Vesti

27.11.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijenti se brže i uspešnije oporavljaju i smanjuje se mogućnost komplikacija, navodi načelnik Klinike za kardiologiju u Nišu.

PRVI PUT UPOTREBLJENA METODA "SPAŠAVANJA" TOMBOCITA - EVO ŠTA TO ZNAČI! Ova srpska klinika jedna je od retkih u Evropi gde se primenjuje ova metoda (FOTO)

Foto: pixabay.com

Lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu prvi put su upotrebili metodu koja tokom operacije spasava ne samo crvena krvna zrnca, već i trombocite neophodne za kontrolu krvarenja, saopštio je rukovodilac Klinike Dragan Milić.

Kako je rekao, na taj način pacijenti se brže i uspešnije oporavljaju i smanjuje se mogućnost komplikacija.

Nova metoda počela je da se primenjuje od prošle nedelje i niška Kardiohirurgija je jedna od retkih klinika u Evropi, a prva u Srbiji gde će se takva metoda obavljati, naveo je Milić.

- Trombociti su neophodni za hemostazu i uspešnu kontrolu krvarenja. Kako su kardiohirske operacije vremenski jako duge, sa velikim rezovima pri cemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK mašine, krvarenja su jako izražena. Tokom ovih operacija gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada preko transfuzije kako bi se smanjilo i sprečilo krvarenje - napisao je načelnik Klinike za kardiologiju u Nišu, na svom Fejsbuk nalogu.

 

 

Kako je objasnio, trombociti koji se gube tokom operacije, posebnim sistemom aspiracije se “sakupljaju” iz operativnog polja, obrađuju u mašini i vraćaju pacijentu.

- To prakticno znači da se čak do 80% trombocita “spasi” i vrati bolesniku. Nema mogućnosti transmisije bilo kakvih bolesti koje se mogu desiti tokom transfuzije niti alergijskih reakcij. Na ovaj način omogućava se bolesniku brži i uspešniji oporavak i smanjuje potreba za transfuzijom i stepen komplikacija - istakao je Milić.

Celokupnu ekipu u operacionoj sali predvodili su doktor Milan Lazarević, asistent Vladimir Stojiljković i perfuzer Radovan Dramicanin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading