OBNOVA IZGORELOG KONAKA VELIKE SPSKE SVETINJE: Završeni radovi na krovu, ne preti opasnost od kiša i snegova

Autor:

Vesti

04.11.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za radove na manastiru Vraćevšnica izdvojeno pet miliona dinara.

OBNOVA IZGORELOG KONAKA VELIKE SPSKE SVETINJE: Završeni radovi na krovu, ne preti opasnost od kiša i snegova

Foto: RINA

U požaru koji je početkom avgusta zahvatio konak manastira Vračevšnica izgorelo je preko 500 kvadrata. Mnogi su se založili da se obnovi ova velika svetinja, a Gradsko veće Gornjeg Milanovca donelo je odluku da se iz opštinskog budžeta izdvoji pet miliona dinara za ovu namenu.

Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva dobili smo saglasnost za projekat rekontrukcije. Zajedno sa Eparhijom žičkom i sestrinstvom manastira Vraćevšnica kao i građanima Gornjeg Mialnovca, radimo na obnovi konaka. Vrednost čitavog posla je oko 33 miliona dinara. Do sada je od privrede i građanstva prikupljeno oko šest miliona dinara. Pet miliona dinara koje je izdvojila opština Gornji Milanovac je samo prvi deo pomoći koji je opština opredelila. Ova sredstva će biti utrošena u narednih mesec, dva - potvrdio je za RINU predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Republika

Foto: RINA

Obnavlja se izgoreli konak velike srpske svetinje

Trenutno su završeni radovi na krovu, tako da ne preti opasnost od padavina i loših vremenskih prilika za rad unutar objekta. Kovačević je još jednom pozvao građanstvo i privrednike opštine Gornji Milanovac da se još više uključe u akciju kako bi zajedničkim snagama do proleća uspeli da obnove kompletne konake.

- Ujedno želim i da se zahvalim svim ljudima koji učestvuju u obnovi konaka kako finansijski tako i onima koji su se fizički uključili kako bi pomogli radove – rekao je predsednik opštine.

Foto: RINA

Obnavlja se izgoreli konak velike srpske svetinje

Govoreći o vrednosti ovog verskog objekta, on je podsetio da je manastir Vraćevšnica najstariji manastir na području opštine, a među najstarijima je i u Srbiji.

Manastir Vraćevšnica je naše nacionalno blago koje moramo očuvati – zaključio je Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading