Albanci kamenovali srpsku školu u Kosovskoj Kamenici

Autor:

Vesti

01.11.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škole su kamenovali albanski mladići koji su noć pre toga na ogradu škole kačili zastave neprimerenog sadržaja

Albanci kamenovali srpsku školu u Kosovskoj Kamenici

Foto: Profimedia

Specijalci ROSU

Albanski izgrednici kamenovali su sinoć oko 21 čas srpsku školu u Kosovskoj Кamenici. U toj zgradi nalaze se tri obrazovne srpske institucije i to Osnovna škola "Desanka Maksimović", srednja Tehnička škola, kao i Gimnazija.

- U trenutku incidenta srećom nije bilo učenika koji pohađaju ove škole, ali je i ovaj incident kao i mnogi prethodni uznemirio roditelje i njihovu decu - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metoohiju.

Prema rečima očevidaca, škole su kamenovane od strane albanskih mladića koji su noć pre toga na ogradu škole kačili zastave neprimerenog sadržaja.

- Očigledno se na Kosovu i Metohiji stvara klima u kojoj Srbi više nisu bezbedni ni u školama, ni u domovima zdravlja, ni u svojim kućama, ni u crkvama, jer nema srpskog objekta koji nije opljačkan, kamenovan, pretresan, obijan, paljen... Ovaj incident svedoči da se talas nasilja i pritisaka prema srpskom narodu koji generišu i pokreću vlasti u Prištini oslikava i prenosi i na najmlađe generacije. Time se stvara atmosfera u kojoj je čak i poželjno i pogodno napadati Srbe i kamenovati ih i da za to niko neće odgovarati - kažu u Kancelariji i dodaju:

Umesto mirnog suživota i razvijanja međusobne tolerancije, poštovanja i različitosti, prištinski političari na čelu sa Aljbinom Кurtijem svakodnevno politikom terora i zapaljivim antisrpskim izjavama stvaraju atmosferu u kojoj je legitimno napadati Srbe, u kojoj kada pripadnik tzv. КBS puca u srpsku decu bude pušten na slobodu i u kojoj niko ne odgovara za upucavanje Srba, za prebijanje srpskih tinejdžera Dare i Кristijana, za preorana srpska groblja i kosti. U toj i takvoj klimi, međunarodna zajednica je samo nemi posmatrač porasta etnički motivisanog nasilja prema srpskom narodu, umesto da se jasno i javno odredi prema takvim postupcima i preduzme korake u zaštiti Srba na koje je obavezna prema svom mandatu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading