SRPSKA SNAJKA IZ ENGLESKE DOŠLA NA SELO: Melisa nagovorila muža da kupe vatrogasni kamion, pa udruženim snagama gase šumske požare (FOTO)

Autor:

Vesti

04.01.2023

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Melisin nagovor, Zoran je kupio kamion i tako započeo ovu priču.

SRPSKA SNAJKA IZ ENGLESKE DOŠLA NA SELO: Melisa nagovorila muža da kupe vatrogasni kamion, pa udruženim snagama gase šumske požare (FOTO)

Foto: RINA

Kada su se pre sedam godina Melisa i Zoran Đukić preselili iz Engleske u srpsko selo Tometino polje podno planine Maljen, očekivali su da će uživati u prirodi i baviti seoskim turizmom, okruženi čistim vazduhom jedući zdravu hranu.

To im se jeste ostvarilo, ali život u selu njima je doneo i nepredviđene okolnosti. Veliki šumski požar usmerio je ovaj dvojac u novu i neobičnu životnu avanturu.

- Ovo su udaljeni krajevi, koliko dođe do požara i pozovete vatrogasce potrebno je dosta vremena da oni fizički dođu i počnu gasiti vatru. Stoga smo odlučili da formiramo Dobrovoljno vatragasno društvo i to se pokazalo kao dobar potez. Meštani sada mirnije spavaju, jer ne moraju da čekaju ekipe da dođu iz susednih gradova i opština - rekao je za RINU Zoran.

Njegova supruga je rođena Engleskinja, ali brzo se uklopila u srpski način života. Na svom imanju napravili su pravi mali raj i uspešno se bave seoskim turizmom. Upravo Melisa ima velike zasluge formiranje ovog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, jer je na njen nagovor Zoran kupio kamion i započeo čitavu priču.

- Kupili smo ga onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila. Melisa se vrlo brzo prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde - rekao je Zoran.

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali preko deset uspešnih intervencija. Spašene su dve kuće i na desetine hektara obližnjih šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

- U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana a i Velšana - naglašava Zoran.

Organizacija iz Velsa „Blazing To Serbia” veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

- Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo - kaže Zoran.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading