BURNA I TEŠKA 2022! 7 ključnih događaja koji su obeležili godinu za nama - ISCRPNA ANALIZA!

Autor:

Vesti

01.01.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borila se Srbija sa brojnim nedaćama u 2022., a "Republika" izdvaja događaje po kojima će verovatno i većina pamtiti godinu iza nas!

BURNA I TEŠKA 2022! 7 ključnih događaja koji su obeležili godinu za nama - ISCRPNA ANALIZA!

Foto: ST/N. Pančić, Tanjug, Profimedia, E-stock, Printscreen

Godina za nama bila je, slobodno se može reći, burna po Srbiju, a obeležili su je brojni pritisci i ucene na Beograd i predsednika Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji, nove tenzije na Kosovu, visoka inflacija, skok kredita, velika najezda Rusa i Ukrajinaca koja je dovela i do naglog skoka cena nekretnina u celoj zemlji, a imali smo i izbore na kojima je SNS pobedio...

Nastavila je Srbija u 2022. godini i borbu protiv organizovanog kriminala, pa je tako počelo i suđenje članovima ozloglašenog klana Veljka Belivuka, konačno smo saznali i ko je ubio pevačicu Jelenu Marjanović, ali uspeli smo i razrešimo sudbinu Mateja Periša, mladog Splićanina, koji je nestao početkom godine u Beogradu...

Borila se Srbija sa brojnim nedaćama u 2022., a "Republika" izdvaja događaje po kojima će verovatno i većina pamtiti godinu iza nas!

 

Nestanak Mateja Periša i pronalaženje njegovog tela

Republika

Foto: Facebook, ST-V.Lukić

Matej Periš

 

Nema čoveka u Srbiji i regionu koji nije pratio slučaj Mateja Periša, mladog Splićanina, koji je došao u Beograd da dočeka Novu 2022. i misteriozno nestao.

Tragala je srpska policija, kao i sve policije u regionu za njim, pretraživao se svaki pedalj u Beogradu, sve dojave proveravale, u Beograd je stigao bio i njegov otac Nenad Periš, koji je pomno pratio sve šta se dešava.

Za Matejom se tragalo celih pet meseci, cela Srbija se nadala da će Matej biti pronađen živ i zdrav, međutim, 18. maja stigle su tužne vesti. Telo mladog Splićanina pronađeno je na Ada Huji u fazi raspadanja. Ispostavilo se da je mladić, iz samo njemu znanih razloga, ušao u Savu kod Beton hale, gde je pre toga bio sa društvom, i da se jednostavno utopio.

Srbija je kovčeg sa telom Mateja u Split ispratila uz mnogo suza, a oproštaj koji mu je priređen u Beogradu sigurno će se prepričavati godinama.

Konačno se saznalo ko je ubio Jelenu Marjanović

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ/ata images/printscreen

Jelena i Zoran Marjanović

 

Jedno od najmisterioznijih ubistava u Srbiji, konačno je dobilo svoj epilog u 2022. godini. Naime, konačno smo saznali i dokazano je da je pevačicu Jelenu Marjanović ubio njen suprug Zoran. 

Naime, Viši sud u Beogradu izrekao je 22. jula presudu Zoranu Marjanoviću, optuženom za teško ubistvo supruge Jelene Marjanović, 2. aprila 2016. godine u beogradskom naselju Borča. Zoran Marjanović je je osuđen na 40 godina zatvora

Tokom postupka dokazano da je Marjanović svoju ženu sa umišljajem ubio, i to na svirep i podmukao način sa osam udaraca u potiljak.

Zoran je u zatvor otišao sa tvrdnjom da nije ubio suprugu, čiji nestanak je prijavio 2. aprila 2016. godine, kao što je uveravao i sud i javnost od kada je prvi put sumnja pala na njega.

 

Početak suđenja klanu Veljka Belivuka

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs,Starsport, E-Stock

Marko Miljković i Veljko Belivuk

 

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom ozloglašenom kriminalnom klanu počelo je 17. oktobra u Specijalnom sudu i već uveliko traje.

Na teret im se stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. Inače, sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se oni terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine, a prvom im se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Inače, Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić su u ovom postupku okrivljeni svedoci koji su sklopili sporazum i dobili manje godina zatvora.

 

Pobeda SNS na izborima - Niko kao Vučić

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Aleksandar Vučić

 

U aprilu mesecu imali smo izbore na svim nivoima na kojima su SNS i njegov lider Aleksandar Vučić još jednom pokazali da uživaju poverenje većinskog dela građana Srbije. 

Aleksandar Vučić, kandidat Srpske napredne stranke (SNS) i aktuelni šef države, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji sa 58,65 odsto glasova.

SNS je bila bolja od ostalih i na ostalim nivoima. Na novu Vladu Srbije ipak smo morali da čekamo do kraja oktobra, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić umesto mandatarke Ane Brnabić, pročitao imena novih ministara.

SPC priznala MPC

Republika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije na zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve 24. maja čime je posle 55 godina prevaziđen raskol između dve crkve.

Obe zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, a njega je pozdravio i Vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Poručio je da se zajedništvo srpskog patrijarha Porfirija i ohridskog arhiepiskopa Stefana s pravom može oceniti kao čin pomirenja i saradnje.

Kriza na Kosovu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Srbi na barikadama

 

Počevši od 31. jula 2022. godine dešava se zaoštravanje situacije na severu Kosova i Metohije usled odluke Aljbina Kurtija da ukine lična dokumenta i registarske oznake Srbije.

Tada je Vojska Srbije stavljena u stanje pripravnosti, a srpski civili na severu Kosova i Metohije počeli su da postavljaju barikade. KFOR, predvođen NATO-om, poslao je trupe da patroliraju ulicama. Istovremeno, Kosovske bezbednosne snage su zatvorile administrativne prelaze sa Srbijom. Vlada takozvane Republike Kosovo je 1. avgusta, posle pregovora sa predstavnicima SAD i EU, privremeno odložila zabranu srpskih dokumenata do 1. septembra. Tu tenzije nisu zaustavljenje, jer su krenuli novi pregovori za koje je Žozep Borelj rekao da su propali.

Svi raspoređuju svoje snage, od kosovske policije, KFOR-a, Euleksa, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 21. avgusta obećao da će Srbija braniti Srbe na Kosovo i Metohiji ukoliko KFOR to ne učini.

Republika

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen/Kosovo Online

Aljbin Kurti

 

Dijalog između Srbije i takozvane Republike Kosovo, uz posredovanje EU, 27. avgusta rešio je spor u vezi sa ličnim dokumentima. Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak i izlazak za nosioce ličnih dokumenata, dok se takozvano Kosovo obavezalo da će se uzdržati od sprovođenja prethodno najavljenih mera za nosioce srpske lične karte.

Međutim, ubrzo su usledile tenzije oko registraskih tablica. Kurti pod pritiskom SAD i EU, ponovo je pristao da odloži zamenu registarskih tablica sa 1. septembra na 31. oktobar, ali nije hteo da čuju da se taj rok dalje pomera.

Slede upadi dronova na našu teritoriju, povlačenje Srba iz kosovskih institucija zbog politike tablica i zato što nije formirana ZSO, teror Kurtija nad Srbima, njihovo hapšenje, zbog čega Srbi postavljaju nove barikade... Sve to prati nezapamćen pritisak međunarodne zajednice na Beograd i Aleksandra Vučića da se prizna Kosovo...

 

Vantelesna oplodnja doniranim materijalom

Republika

Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja, Ilustracija

 

Na kraju godine smo saznali i jednu lepu vest, a to je da u Srbiji će ubuduće moći da se radi vantelesna oplodnja reproduktivnim materijalom iz inostranstva. Sve troškove ovog postupka snosi država, a zainteresovani parovi se prijavljuju od 11. decembra.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading