ĐOKOVIĆEV POHOD NA ISTORIJU: "Ako je Novak u ŠESTOJ BRZINI - nema mu ravnog"!

Autor:

Sport

01.01.2023

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Može li srpski as da odigra još jednu sezonu iz snova?

ĐOKOVIĆEV POHOD NA ISTORIJU: "Ako je Novak u ŠESTOJ BRZINI - nema mu ravnog"!

Foto: Tanjug/AP, Starsport

Nova teniska sezona za najboljeg srpskog tenisera i osvajača 21 grend slem titule počinje već 2. januara, kada je zakazan startu turnira u Adelejdu.

To će biti jedini pripremni turnir za legendarnog srpskog igrača, koji će se tamo pripremati za najbitniji turnir u prvom delu sezone, Australijan open, koji kreće 16. januara u Melburnu.

Foto: Tanjug/AP

Novak je slavio na Završnom mastersu u Torinu

Pitanja je mnogo, Novak se vraća na mesto gde je doživeo jedno od najvećih poniženja u karijeri, kada je zbog političkih igri ostao bez prilike da dođe do desete titule u Australiji, ali je jasno da je Novak najjači kada su svi protiv njega, pa od Đokovića možemo očeivati totalnu fokusiranost u Melburnu. Ali, da krenemo redom.

2022. godina

Novak Đoković, najbolji srpski teniser i osvajač 21 grend slem trofeja, ostao je u ovoj kalendarskoj godini bez prilike da osvoji 10.000 ATP bodova, nešto što se nikada nijednom teniseru nije desilo u istoriji.

Sve je počelo još u januaru, kada je Novaku zabranjeno da učestvuje na Australijan openu. Đoković je otputovao za Melburn, imao je sve potrebne papire, ali se sve u jednom trenutku pretovrilo u noćnu moru. Srpski teniser je proveo nekoliko dana zatvoren u hotelskoj sobi, tužio se sa Australijom, a na kraju je, bez ikakvih razloga, deportovan iz države, pa je prvi grend slem sezone prošao bez Đokovića, u jednom od najvećih sportskih skandala u istoriji.

Foto: twitter.com/Novak Djokovic

Đoković je na kratko bio pušten iz pritvora u Melburnu

Tortura za najboljeg tenisera u istoriji je tek krenula. Novaku je zbog neposedovanja dokaza o vakcinaciji zabranjen ulazak u Ameriku, pa je Srbin propustio i Masters turnire u Indijan Velsu i Majamiju, koji su odigrani u martu ove sezone.

Konačan predah je stigao tokom sezone na šljaci, kada je Đoković nastupio na svim Mastersima, baš kao i na Rolan Garosu, pa je uspeo da prikupi neke poene za nastavak sezone.

Zatim je stigla sezona na travi, a i pored učešća, a zatim i osvajanja Vimbldona, Novak u Londonu nije zaradio ni poen. Razlog su, naravno, političke odluke, a šteta je naneta jedino igračima, pogotovo onima koji su stigli do samog kraja turnira.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak je slavio u finalu Vimbldona protiv Nika Kirjosa

Posle Vimbldona, usledila je nova dugačka pauza za Đokovića. Dugo su se čekale vesti iz Amerike, odnosno da li će Srbin moći da uđe u državu, ali je na kraju stigao negativan odgovor. Novak nije ušao u SAD, a samim tim nije učestvovao ni na Masters turnirma u Indijan Velsu i Majamiju, kao ni na poslednjem Grend slemu sezone, US openu.

Kada se saberu svi bodovi koje Novak nije imao pravo da osvoji ove sezone, dolazimo do cifre od neverovatnih 10.000 ATP bodova. Tri Grend slem turnira po 2.000, odnosno četiri Mastersa, koji vrede po 1.000. Naravno, Đoković ne bi osvojio sve te turnire, ali Novak bi gotovo izvesno godinu završio na prvom mestu, pošto mu trenutno Karlos Alkaras beži malo preko 3.000 bodova.

2023. godina

Iako su verovatno očekivali da će ga slomiti, Novak se ponovo vratio jači nego ikad. Osvojio je Završni masters u Torinu i na sjajan način najavio novu sezonu. Odigrao je i egzibicioni turnir u Emiratima, gde je rezultat bio u drugom planu, a zatim se preselio u Australiju, njegovu najuspešniju zemlju u karijeri.

Sada, sve oči su uprte u Australijan open, a proslavljeni teniski stručnnjak Nikola Pilić veruje da je Novak, uprkos svemu, glavni favorit u Melburnu.

- Teško je reći iz ove perspektive da li će uspeti da osvoji turnir, ali je činjenica da je Novak favorit broj jedan. Ide na turnir na kom se odlično snalazio u prošlosti, poznaje navijače, atmosferu, devet puta je podizao trofej tamo, tako da su mu šanse jako dobre - izjavio je Pilić za portal Republika.rs.

Foto: Starsport

Nikola Pilić, legendarni teniski stručnjak

Sigurno je da će povratak na australijsko tlo kod Novaka probuditi i neka loša sećanja, na period kada je iz nepoznatog razloga bio zatočen nekoliko dana u maloj sobi, ali Pilić ne smatra da će to uticati na Đokovića.

- Mislim da za njega nema veze šta se desilo prošle godine. On ima snažnu psihu, već 15 godina ga odlikuje mentalna čvrstina i stabilnost. To što se desilo prošle godine je sramota, obične političke igre, ali mislim da to neće uticati na Novaka - jasan je hrvatski stručnjak.

Iako se turnir u Melburnu bliži, teško je jasno reći ko su Novakovi najveći rivali na Australijan openu. Nadal je srpskom igraču prepustio ulogu favorita, Zverev se tek vraća iz povrede, baš kao i Alkaraz, Medvedev ima lošu sezonu iza sebe, dok neki igrači, poput Cicipasa, i dalje nisu pokazali dovoljnu dozu zrelosti. Sa tim se slaže i Nikola Pilić, koji tvrdi da će Novak imati veliki broj izazivača, ali da se ipak zna ko je kralj.

- Ima ih više (Novakovih protivnika). Tu su Nadal, Zverev, Alkaras, dosta mladih igrača, tu je i Cicipas, mislim i da Beretini može dosta. Ali, ako je Novak u šestoj brzini, mislim da se samo on pita - jasan je Nikola Pilić.

Šta posle Australije?

Jasno je da je Austalija trenutno u prvom planu, ali teniska sezona se nastavlja i posle. Bilo bi sjajno da Novak uspe da dođe do krune u Melburnu, čime bi se izjednačio sa Nadalom, pošto bi onda obojica imala po 22 grend slema, ali ne bi bio smak sveta ni da se to ne dogodi.

Sledi sezona na šljaci, mesto gde je Nadal najveći favorit, ali je Novak znao da ga i tu ugrozi, pogotovo na Rolan Garosu, a trofej u Parizu bi bio pravi "brejk" i udarac od koga se Španac možda ne bi oporavio.

Foto: Tanjug/AP

Đoković je osvojio pet titula u 2022. godini

Prvi favorit će Đoković biti i na Vimbldonu, a nastup u Americi, najneizvesnijem grend slem turniru u poslednjih par godina, još je pod znakom pitanja. 

Ipak, jasno je ko je trenutno najbolji teniser sveta i ko se pita za sve u narednoj godini. Ako bude na vrhuncu, pred Novakom se možda nalazi nova istorijska sezona, gde bi sebi mogao da zacementira mesto kao najbolji teniser u istoriji ovog sporta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading