VUČIĆU, HAPSI ALBANCE KOJI KRENU KROZ SRBIJU: Izmena zakona kao rešenje da se spreči teror

Autor:

Vesti

23.12.2022

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko bi se promenio samo jedan član, moglo bi da se sudi onima koji progone Srbe na Kosmetu i montiraju optužnice.

VUČIĆU, HAPSI ALBANCE KOJI KRENU KROZ SRBIJU: Izmena zakona kao rešenje da se spreči teror

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Aleksadndar Vučić

Koliko se Srbija suzdržava i ne želi konfrontaciju, već trajno rešenje za problem Kosova, govori i to što ne koristi pravne instrumente koji su joj na raspolaganju da bi odgovorila na jednostrane poteze Kurtijevog terorističkog režima.

Priština je u poslednje vreme pojačala represiju nad Srbima, koja je kulminirala hapšenjem policajca Dejana Pantića, već 15 dana zatočenog na Jarinju bez ikakvog kontakta s porodicom. Protiv njega nema nikakvih dokaza, a optužen je za terorizam, što je najgore, uskraćuju mu se i osnovna ljudska prava.

Podsetimo, u septembru je u Prištini, na pravdi boga, na osam meseci zatvora osuđen Nikola Nedeljković pod optužbom da je tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu širio nacionalnu mržnju, a sve zbog toga što je nosio srpsku zastavu. I mnogi drugi Srbi su poslednjih godina postali žrtve prištinskog "pravosuđa".

Kakva pravne instrumente ima Srbija da kazni one koji progone naše sunarodnike na Kosmetu, odnosno montiraju optužnice, lažno svedoče i učestvuju u pravom lovu na Srbe?

Naša država bi, naime, izmenom samo jednog člana Zakonika o krivičnom postupku mogla da goni Albance koji učestvuju u teroru. Dovoljno bi bilo da se promeni deo koji se odnosi na mesnu nadležnost, tako da se ta nadležnost za pojedina dela izvršena na Kosovu i Metohiji utvrđuje, umesto po mestu izvršenja, po sedištu oštećenog. Na taj način bi za ta dela bilo nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu ili Više opštinsko tužilaštvo u Beogradu. Stanovnici centralne Srbije veoma retko dolaze na Kosovo, dok, s druge strane, stanovnici Kosova imaju mnogo češće potrebu da prelaze preko teritorije centralne Srbije, pa je to i prilika da se učesnici privedu pravdi.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Svetozar Vujačić

Sagovornici Republike smatraju da je ova ideja dobra i da bi se tako Albanci debelo zamislili pre nego što krenu u realizaciju prljavih planova. Advokat Svetozar Vujačić kaže da je teoretski moguće.

- S obzirom na situaciju na Kosovu i hapšenja Srba za izmišljena krivična dela, to je možda i neophodno, ali je problem kako doći do tih osoba. Činjenica je da Albanci mnogo češće dolaze u Srbiju nego što mi odlazimo dole, ali, ukoliko bi se taj član promenio, oni bi se verovatno uplašili hapšenja, pa bi izbegavali našu zemlju - smatra Vujačić.

Reagovanja

Branko Radun, politički analitičar:

Dobro je da se razmišlja u tom pravcu. To je obaveza države i zbog pravde i zbog duga prema nevino stradalim. To bi ujedno bila i poruka da Srbija neće sedeti skrštenih ruku i gledati maltretiranje svog naroda.

Vjerica Radeta, funkcioner SRS:

Dobra je stvar pokrenuti bilo šta što bi zaštitilo Srbe, donelo im neku sigurnost, ali ostaje problem praktične realizacije. Mnogo je važnije što je država zatražila povratak naših oružanih snaga na Kosovo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Čedo

26.12.2022 16:12

To sam ja pisao prije 10 godina koji God krenu za inostranstvo preko Srbije zaustavljanje pressed I kontrola a uvek će se nešto naći što nije po zakonu!!posle toga kazne pritvori gubljenje posla pošto ne dođu na vreme kasnu mesec dana it'd.

Feki

27.12.2022 22:07

@Čedo - Vama je dovoljan mortalitet za 10 godina imate manje 500 000 građana u Srbiji. Statistički vas LAŽNO IZVLAČI natalitet Albanaca kojih ima podosta onda Bošnjaka, Goranaca, Roma i po nešto drugih nacionalnosti. Dok drugi rađaju od 2-4 dece kod vas je prosek od 0 do 1 dete u braku. Ajt u zdravlje.

Vizionar

27.12.2022 22:43

@Feki - Koliko vidim nece ni albanke ni muslimanke da radjaju kao nekad vec jedno dvoje i tacka. Nije problem u radjanju vec u rdjavosti pojedinaca koji su bezdusni, koji ubijaju i otimaju tudje, koji su se osilili jer misle da ce NATO i zapad uvek biti kao sto su bili 1999. Zapad znaci zalazak sunca, srece, ljubavi, blagostanja. Sve ce jednom nestati sem istine, pravde i ljubavi a te tri komponente zapad nikad nije ni imao.