ČUVENI PROIZVOĐAČ VINA IZ TOSKANE DOBIO SRPSKI PASOŠ: Ikona svetskog vinarstva Lodoviko Antinori od sada državljanin naše zemlje - zaljubljen u Srbiju (FOTO)

Autor:

Vesti

18.12.2022

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni proizvođač vina iz Toskane, odskora naš državljanin, priznaje da je zaljubljen u Srbiju, da mu je blisko pravoslavlje i draga Rusija.

ČUVENI PROIZVOĐAČ VINA IZ TOSKANE DOBIO SRPSKI PASOŠ: Ikona svetskog vinarstva Lodoviko Antinori od sada državljanin naše zemlje - zaljubljen u Srbiju (FOTO)

Foto: Printscreen/Instagram

Lodoviko Antinori

Veoma neobičan čovek. Na prvi pogled pomislili biste da je Lodoviko Antinori tipičan pripadnik svetskog džet-seta, ali on je sve suprotno tome. Skroman, iako je jedan od najboljih proizvođača vina na svetu, voli da se šali, neposredan u razgovoru, radan, mada je u godinama kada bi mogao samo da uživa i - zaljubljen u pravoslavlje i Srbiju.

Ovih dana, kako se saznaje, odlučio je da spisku svojih neobičnosti doda još jednu - dobio je državljanstvo Srbije. Prvo pitanje ne može, a da ne bude - zašto je jedan uspešan Italijan, s pristupom tržištima širom sveta, odabrao baš srpski pasoš.

- Uzeo sam državljanstvo Srbije iz brojnih razloga, a jedan od njih je i taj što gajim duboko poštovanje prema vašem predsedniku i njegovom teškom zadatku da vodi i štiti zemlju u veoma teškoj geopolitičkoj situaciji. Divim se dubokim korenima pravoslavne vere i vašoj povezanosti s ruskom nacijom, koju takođe volim i sa kojom osećam snažnu duhovnu bliskost, a tu je i jaka poslovna povezanost - odgovara Antinori (79).

A u preporuci Privredne komore Srbije, koju je naša vlada odobrila, navodi se da ovaj poznati italijanski stručnjak, sa ogromnim iskustvom u proizvodnji vina, želi svoje znanje da prenese u našu zemlju i u ovu, po njegovom mišljenju, perspektivnu granu industrije.

- Srbija ima odlično vino i veoma dobro zemljište za uzgoj vinove loze, kako na jugu, tako i na severu. Ono što savetujem srpskim vinarima jeste da način spravljanja vina neprekidno unapređuju uz pomoć modernih tehnologija i novih metoda, da posebno povedu računa o podrumima i da svakako koriste domaće sorte koje rastu na ovom tlu - navodi vlasnik kompanije "Tenuta di Biserno ("Biserno zemljište”), čiji brendovi su među 10 najboljih u Evropi.

 

 

A do ovoga je bilo potrebno stići, bez obzira na porodično nasleđe i život u jednoj od najlepših regija Italije:

- Odrastao sam u Toskani, nakon Drugog svetskog rata, i mogu reći da je to bilo srećno detinjstvo na prelepoj seoskoj strani regiona Kjanti između Firence i Sijene, ali uglavnom u priobalnom delu oblasti Alta Marema u Bolgeri, području gde sam sada. Vino nije oduvek bio moj san. Strast se razvila tokom veoma dugih devet meseci obilaženja Amerike kolima - otac me poslao u SAD krajem šezdesetih da prodajem Antinori vina s našim američkim distributerom Julijusom Blumom. On je bio čvrst poslovni čovek, težak po karakteru i neprijatan, ali ja sam mu ipak zahvalan jer me je naučio prodaji vina na teži način. Vozeći se kroz dolinu Napa otkrio sam koliko ovaj posao može biti lep i zabavan (proizvodnja vina u Toskani nije toliko zabavna i opuštena). Ovo američko iskustvo mi je pokazalo vino u sasvim drugačijem svetlu i u tom trenutku sam odlučio da me zanima proizvodnja vrhunskih vina, ali samo vrhunskih. Dakle, moje prezime i porodični kapital jesu pomogli mnogo, naročito kada sam počinjao, ali sam vrlo brzo stao na svoje noge.

 

 

Na pitanje da li je ispunio snove, jer uz njegovo ime se uvek izgovara "ikona svetskog vinarstva” ili ima mesta za još planova, Lodoviko odgovara:

- Stvarnost je prevazišla moje snove. Uzmimo za primer proizvodnju vina "maseto”. Nikada nisam zamišljao niti se nadao da ću proizvesti vino koje će moći da parira po kvalitetu i ceni vrhunskom "bordo - pomerolu”. Proizvodi se u 33.000 boca i jedno je od najskupljih vina u Italiji iz ovog područja. Sada sam usmerio sav novac i energiju u proizvodnju vina od "kaberne fran lodovika”, koja nose moje ime, 10.000 boca i uskoro još jedan "kaberne fran” iz drugačijeg područja uzgoja, malo više nadmorske visine u području Bolgeri. Naziv će biti "Il Nicchio vintage 2020”, sa samo 2.000 boca, a projekat će se proširiti na proizvodnju 28.000 boca sa berbe 2025.

 

 

Ne može, a da se u ovaj razgovor o vinu ne umeša i – fotografija. U zvaničnoj biografiji Lodovika Antinorija navodi se da je radio kao foto-reporter u Vijetnamu tokom rata i kao televizijski novinar u Americi.

- Fotografija će uvek biti sa mnom. Vijetnam me naučio da je rat užasna stvar i da se vodi iz nekih drugih razloga od onih koji zvaničnici govore u medijima.

Iako je fotografija njegova strast, kroz šalu dodaje: "Hvala Bogu imam i drugih hobija koji mi pomažu da starim s vitalnim entuzijazmom i na zabavan način – skijanje, tenis, biciklizam, lov..."

 

 

Na pitanje za kraj - koje mu je omiljeno vino, on šeretski odgovara da se to menja veoma često. Kada je u pitanju belo redovno pije nemački "Sylvaner, Prince Castell” i "Kerner, Pacherhof ” iz Južnog Tirola. Crveno pije ono koje proizvodi, a zimi voli da upari "barolo” star najmanje 10 godina sa srpskim belim tartufima, koji se (smeh) u Italiji prodaju kao – italijanski.

O Vučiću i našim vinima

- Upoznao sam predsednika Aleksandra Vučića i zaista ga duboko poštujem zbog njegovog poznavanja situacije u svetu i pozicije Srbije u ovom teškom vremenu za Balkan, ali i zbog njegovih veza s prijateljskim zemljama poput Kine, Indije, Irana, zemljama Zaliva i da ne zaboravimo vašu „sestru Rusiju”. Gospodin Vučić je veliki ljubitelj vina i ima vrlo razvijeno nepce i nos, pa može brzo da prepozna kvalitet, ali i slabost vina iz čitavog sveta, a posebno iz Srbije. Obojica smatramo da vina iz Srbije zaslužuju veliki povratak - ističe Antinori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading