VUČIĆ IZ DAVOSA PORUČIO: Nadam se kompromisnom rešenju sa Prištinom

Autor: sputniknews.com

Vesti

24.01.2018

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zahvalni smo predsedniku Putinu što je vodio računa o mnogim pitanjima na zapadnom Balkanu, za razliku od njegovih prethodnika. Unapredili smo svoju trgovinsku i vojnotehničku saradnju, ali pre svega onu u energetskom sektoru. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na isti način, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu Sputnjiku u Davosu.

RepublikaFoto: Tanjug
Vučić i Brnabićeva sa francuskim predsednikom Makronom

Govoreći o zahtevu Brisela da se pre ulaska u EU reše pitanja granica, Vučić je rekao da podržava proces dijaloga sa Prištinom, da se nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže prevelike nade da će se to desiti do kraja ove godine.

Nove škole, ne obdaništa...

Na pitanje zašto ne želi da Srbima na Kosovu pomogne oružjem, Vučić je odgovorio:

- Mislim da je mnogo važnije za kosovske Srbe da dobiju nove škole, nova obdaništa, da dobiju veću ekonomsku pomoć, traktore i stoku. Nešto od čega mogu da žive. Oni moraju da prežive, a žive u veoma teškim uslovima. Najvažnije pitanje za njih pre svega je da prežive na svojim ognjištima, zatim da poboljšaju svoj životni standard, a treće je da stvore budućnost za sebe i svoju decu. To je ono što moramo da uradimo. Mislim da je ljudima već dosta svih ratova, a to, moram da priznam, ne čujemo sa druge strane - ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja. Potreban nam je period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo - rekao je šef države.

O helikopterima Mi-17 se još uvek pregovara, ali će to biti završeno do kraja ove godine, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da se o gasnoj konekciji između Bugarske i Srbije, koja će omogućiti Srbiji da prima gas iz "Turskog toka" razgovara i da se očekuje finansijska pomoć Evropske unije.

- Mislim da bi trebalo da počnemo izgradnju u junu, julu, to mi deluje veoma realno - dodao je predsednik, objasnivši da "nakon što izgradimo interkonekciju između Bugarske i Srbije, treba da izgradimo naš gasni cevovod do mađarske granice".

Dolazi Lavrov

Na pitanje šta za Srbiju znači predstojeća poseta Sergeja Lavrova, Vučić je odgovorio:

- Poseta Lavrova je veoma važna za našu zemlju, on je veliki prijatelj Srbije i mislim da ćemo da ojačati našu vezu, da ćemo diskutovati o svim pitanjima i da ćemo unaprediti saradnju na različitim poljima i u različitim sferama - podvukao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
milisav

24.01.2018 18:26

Svi se nadaju dobrom rešenju i normalizaciji odnosa.

kata

24.01.2018 21:21

@milisav - Ne sumnajm bas u takav ishod.

Viktor

24.01.2018 18:30

Jedino nas kompromis i moze dovesti do mira i stabilnosti. Novi sukobi ne odgovaraju nikome i lud je svako ko pomisli da se ratom bilo sta moze resiti.

Sana

24.01.2018 18:32

Mi se svi nadamo tome, samo albanci sa KiM ne žele nikakav komromis, njima je poklonjena tkzv. država i pogrešno misle da ništa ama baš ništa ne moraju od tog poklona da popuste.