"KAKVI LJUDI, ŠTA ĆE MI LJUDI"! Radica Brkušanin osvojila je celu Srbiju simpatičnom opaskom, ali NJENA PRIČA JE TOLIKO TEŠKA da mnogo BOLI! (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.10.2022

08:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Radica je gorda i nikakvu pomoć neće da prihvati.

"KAKVI LJUDI, ŠTA ĆE MI LJUDI"! Radica Brkušanin osvojila je celu Srbiju simpatičnom opaskom, ali NJENA PRIČA JE TOLIKO TEŠKA da mnogo BOLI! (VIDEO)

Foto: Printskrin/Youtube/Kvadratura kruga

Radica Brkušanin postala je poznata kada se 2019. godine pojavila u emisiji "Kvadratura kruga", gde ju je Branko Stanković, autor i voditelj emisije, pitao da li joj nedostaju ljudi, na šta je ona pomalo cinično i sa osmehom odgovarila:

- Kakvi ljudi, šta će mi ljudi?

Radica, naime, već nekoliko godina živi sama na planini Čemerno, a pre toga je živela sa majkom, no, obe su se sklanjale od ljudi izbegavajući bilo kakvu pomoć. Međutim, ona nema stalno prebivalište i iako ima imanje u mestu Orla Glava, Radica nema kuću u kojoj bi živela, te su mnoge njene komšije zabrinute za nju.

Radica se hrani onim što pronađe u šumi, plodovima i pečurkama, a živi potpuno sama u drvenoj kolibi bez struje i vode. No, kada dođe zima snegovi su ogromni, pa plodova više nema, a ova žena biva osuđena praktično na glad.

U novembru prošle godine, učiteljica Vanja Nikolić, iz obližnjeg sela Maglič, obišla ju je i ponudila joj pomoć, no prema njenim rečima Radica je gorda i nikakvu pomoć neće prihvatiti.

- Išli smo da joj odnesemo namirnice znajući da živi jako teško i u nehumanim uslovima, naročito sada kad je pred njom jako težak period. Snegovi na vrhu Čemernog su preko dva metra, a temperatura i preko deset stepeni ispod nule. Međutim, znali smo šta nas čeka, ona ne prihvata bilo kakvu pomoć, sve što smo joj doneli odbila je ne želeći da razgovara. Plaši me da ovu zimu neće preživeti - kazala je prošle godine za RINU učiteljica Vanja.

Foto: Printskrin/Youtube/Kvadratura kruga

Radica Brkušanin

 

 

- Viđena je da je sišla u obližnje selo koje je daleko dva ipo sata peške od njene kuće. Morala je proći kroz šumu gde su predatori mogli da je pojedu. Viđena je u pola sedam ujutru kod poznanika, pretpostavljam da ju je neka velika muka naterala. Ta porodica u kojoj žive majka i sin dali su joj mesa koje je ponela da ima da prezimi. To samo dodatno potvrđuje da je u nikad težoj situaciji, jer drugačije nikad ne bi došla po pomoć. Izuzetno je ponosna i gorda, ali i poznata po tome što teško prihvata bilo kakvu pomoć - kazala je Nikolićeva.

Da je jako nepoverljiva prema ljudima koje ne poznaje, potvrđuje i činjenica da kad su zvali Centar za socijalni rad kako bi pokušali da je sklone na sigurno i njih je dočekala neprijateljski nastrojeno i ostalo je na tome da razmotre šta je najbolje za nju.

- Smatram da ne bi bilo dobro da je premeštamo iz njenog prirodnog okruženja. Možda bi trebalo da je zbrinemo u njenom selu u mestu Orla Glava gde ima svoje imanje, ali nema objekat u kom bi prezimila. Morao bi da joj se zakupi ili kontejner ili neka stara kuća, ili ćemo biti prinuđeni da joj nedeljno nosimo hranu. Ona ako ima hranu i drva njoj novac ne treba - rekla je Vanja i dodala:

- Ne smemo dozvoliti da ova žena borac poklekne u surovim uslovima, moramo joj nekako pomoći da preživi. Iako odbija pomoć, ona ne može sama - zaključila je učiteljica iz Magliča.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading