NIKO NE ZNA ŠTA JE SA RADICOM: Plašimo se da nema dovoljno hrane i drva ŽIVI POTPUNO SAMA U DRVENOJ KOLIBI

Autor: Republika

Vesti

12.12.2021

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg je pokorio čitavu Srbiju, a najteža situacija svakako je u planinskim selima do kojih su putevi poptuno neprohodni. Da od težeg ima još teže dokazuje i Radica Brkušanin, žena koju još nazivaju srpski Robinzon Kruso, a koja poptuno sama u drvenoj kolibi živi na vrhu planine Čemerno, kako se pretpostavlja ovu oštru zimu dočekala je bez dovoljno drva i hrane.

NIKO NE ZNA ŠTA JE SA RADICOM: Plašimo se da nema dovoljno hrane i drva ŽIVI POTPUNO SAMA U DRVENOJ KOLIBI

Foto: Rina

- Snegovi na vrhu Čemernog su preko dva metra, a temperatura i preko deset stepeni ispod nule. Ne možemo ni da zamislimo kakvi su uslovi sada gore. Plašimo se za njen život. Posetili smo je poslednji put u novembru i drva nisu bila spremljena, a hrane nema dovoljno jer mahom preživljava od skupljanja pečurki i šumskih plodova, a toga sada nema. Pre odrđenog vremena viđena je u selu udaljenom oko dva ipo sata peške od njene kolibe, zamolila je stanovnike za hranu. Znajući kako je gorda i nepoverljiva, i da ne prihvata pomoć to može samo značiti da je u jako teškoj situaciji - izjavila je za RINU učiteljica iz obližnjeg sela Maglič, Vanja Nikolić.

Dok je bila mlađa mnogo lakše se snalizila i uspevala je da doskoči surovoj prirodi u kojoj živi. Ali, sada kad je ušla u osmu deceniju života ne može više sama iako tuđu pomoć odbija. Da je jako nepoverljiva prema ljudima koje ne poznaje, govori i činjenica da kad su zvali Centar za socijalni rad kako bi pokušali da je sklone na sigurno i njih je dočekala neprijateljski nastrojeno i ostalo je na tome da razmotre šta je najbolje za nju.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

 

- Smatram da ne bi bilo dobro da je premeštamo iz njenog prirodnog okruženja. Možda bi trebalo da je zbrinemo u njenom selu u mestu Orla Glava gde ima svoje imanje ali nema objekat u kom bi prezimila. Morao bi da joj se zakupi ili kontejner ili neka stara kuća, ili ćemo biti prinuđeni da joj nedeljno nosimo hranu. Ona ako ima hranu i drva njoj novac ne treba - rekla je Vanja i dodala:

- Ne smemo dozvoliti da ova žena borac poklekne u surovim uslovima, moramo joj nekako pomoći da preživi. Iako odbija pomoć, ona ne može sama - zaključila je učiteljica iz Magliča.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading