KAD I KAKO STARTUJE ŠKOLSKA GODINA?! Ministarstvo preseklo, ovo je odgovor na pitanje koje muči mnoge roditelje

Autor: Republika

Vesti

18.08.2022

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tim za škole je razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra.

KAD I KAKO STARTUJE ŠKOLSKA GODINA?! Ministarstvo preseklo, ovo je odgovor na pitanje koje muči mnoge roditelje

Foto: ST/P. DIVAC

Ministar prosvete, Branko Ružić, takođe je dodao da će oblik nastave biti neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih, rekao je ministar Branko Ružić.

Branko Ružić je objasnio da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na kovid 19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije.

Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Foto: Tanjug/AP

Vakcinacija dece protiv Koronavirusa

U cilju podrške školama, stručnjaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" revidirali su Preporučene mere prevencije u školama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, koje je Ministarstvo prosledilo školama putem školskih uprava.

Dozvoljeno izvođenje izleta i ekskurzija 

Ružić je rekao da je izvođenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima dozvoljeno.

- Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva zaraze, kao i da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije, rekao je Ružić.

- S obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, najavio je ministar Ružić.

Komentari (0)

Loading