BIĆE 20.000 ZARAŽENIH U DANU: Prognoze virusologa Šeklera predviđaju i to da se novi sojevi brzo šire!

Autor:

Vesti

21.07.2022

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko nije vakcinisan trebalo bi da se kloni velikih okupljanja.

BIĆE 20.000 ZARAŽENIH U DANU: Prognoze virusologa Šeklera predviđaju i to da se novi sojevi brzo šire!

Foto: printscreen/TVPink

Dr Milanko Šekler

- Razumem zašto zemlje nisu uvele neke posebne mere gde je broj zaraženih prevazišao broj zaraženih u odnosu na prethodni talas. To je individualno, ljudi treba da budu odgovorni i da znaju gde idu i da li su vakcinisani i da ako nisu vakcinisani ne idu na velika okupljanja. Moraju da se naviknu da žive u takvim okolnostima. Oni koju su vakcinisani isto treba da vode računa, ali mora da se zna da su male šanse da se bolest kod njih iskomplikuje - rekao je za TV Prva virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler.

Ovaj stručnjak predviđa i to da nam dolaze dani u kojima će biti 20.000 zaraženih koronavirusom.

- Sada kažem da će biti više od 15.000 do 20.000 zaraženih dnevno, da li će toliko biti dijagnostifikovano u laboratoriji, ne bih smeo da se kladim, ali toliko će ići nivo infekcije na nivou Srbije - objašnjava Šekler.

On potvrđuje da nije neobično da se novi sojevi brzo šire, ali da za sada nema bojazni od teže kliničke slike, niti da mogu da je uzrokuju do sada poznati sojevi omikrona.

Doktor Milanko Šekler kaže da njega ne brine porast zaraženih i da je to bilo očekivano. Kako kaže, novi sojevi omikrona daju mnogo blaže forme bolesti.

- Ja sam u decembru 2020. rekao da vakcina nije čarobni štapić i nemojte da očekujete čudo od vakcine. Ona služi da se bolest lakše podnese - rekao je Šekler povodom činjenice da se ljudi, i to vakcinisani, nekoliko puta zaražavaju koronavirusom.

Za to vreme Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazala je na porast broja zaraženih koronavirusom i upozorila da bi u narednim nedeljama moglo doći do porasta broja hospitalizovanih i umrlih od kovida-19.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Generalni direktor SZO Gebrejesus

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za medije održanoj u Ženevi, izjavio je kako je u poslednjih šest nedelja broj novozaraženih gotovo udvostručen.

- U porastu je broj smrtnih slučajeva u vezi sa kovidom-19, iako ne tako brzo kao broj novozaraženih. Povećan broj zaraženih znači da bismo u narednim nedeljama mogli da imamo nove hospitalizacije i smrtne slučajeve - kazao je.

Dodao je kako nije poznato koja je varijanta dominantna kada je reč o porastu u poslednjih nekoliko nedelja.

- Uzrok ovog povećanja bi mogla biti poznata varijanta ili potpuno nova - naveo je Gebrejesus i upozorio da bi starije varijante koronavirusa mogle biti snažnije i efikasnije u slučaju pojave novih varijanti.

Prema njegovim rečima, trenutne vakcine efikasnije štite od težeg oblika i rizika od smrtnog ishoda, zbog čega je pozvao na vakcinaciju pogotovo medicinskih radnika, starijih osoba i drugih rizičnih grupa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading