KOVID JE POSTAO BLAG! Kon: Imaćemo i 10.000 zaraženih dnevno, ali nema razloga za paniku!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

20.07.2022

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zabrane i propusnice više nemaju smisla jer omikron zaobilazi i prirodni i vakcinalni imunitet, kaže epidemiolog.

KOVID JE POSTAO BLAG! Kon: Imaćemo i 10.000 zaraženih dnevno, ali nema razloga za paniku!

Foto: ST/P. DIVAC

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se omikron soj koronavirusa razgranao tako da sada jedna osoba može da zarazi 20 osoba, ali i da je dobro to što je ova bolest postala blaga. On je dodao da ne treba da iznenadi ukoliko dođemo i do 10.000 zaraženih u jednom danu i dodao da se u naredne dve nedelje očekuje porast, opet naglašavajući da je KOVID postao blaga bolest.

- Neophodno je nositi zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama jer se upravo tamo dešavaju zaražavanja, ali i u socijalnim ustanovama jer tamo možemo da zarazimo nekog ko može da dobije tešku formu i strada. Nošenje maske je i dalje vrlo značajno, pogotovo tamo gde ne može da se drži distanca - rekao je Kon.

Podsetio je da je nekada jedna osoba mogla da zarazi dve-tri osobe, pa se taj broj povećavao na pet-šest, a da se sada to višestruko povećava i od jedne osobe može da se zarazi blizu 20.

- Omikron se veoma razgranao, postoji mnogo mutacija. U Srbiji imamo BA.1, BA.2, koji zovemo stelt, ima BA.4 - kentaur, i BA.5, koji ima ogroman potencijal, koji je u junu imao samo jedan procenat, a sada je došao na 28 odsto - istakao je Kon.

Kako kaže, zabrane i propusnice više nemaju nikakvog smisla jer BA.5 zaobilazi imunitet, bilo da je on stvoren vakcinacijom ili infekcijom.

- I BA.5 može da se dobije mnogo brzo ponovo. Mi ne znamo zašto je tako. I ne znamo zašto nema očekujućeg imuniteta, koji smo naučili da imamo - napomenuo je epidemiolog.

Međutim, Kon ipak ističe da je neophodna temeljna zaštita vakcinacijom.

- Oni koji nisu primili buster treba da prime. Nema šta da čekaju. Skoro da je obavezujuće za one starije i imunokompromitovane, to spasava živote i teške forme - naveo je dr Kon.

Krizni štab stalno na vezi

Kada je reč o kriznom štabu, epidemiolog navodi da on i dalje postoji, ali da se ne sastaje:

- Epidemiolozi kriznog štaba su međusobno u komunikaciji. Virus se značajno izmenio i mi u Srbiji imamo samo omikron, nema više delte.

Moderna uspešna protiv omikrona

Republika

Foto: printscreen/RTS

Bojan Trkulja

Predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja za Juronjuz je rekao da je "Moderna" prva zvanično prikazala rezultate kliničkih istraživanja za novu buster dozu, koja je specifična za omikron soj virusa.

- Rezultati su odlični. Virus je senzitivniji na tu vakcinu, postiže se viši nivo imuniteta nego sa standardnom vakcinom. Oni očekuju da će tokom septembra ili najkasnije do kraja septembra dobiti regulatornu dozvolu u SAD, pa bi od oktobra trebalo da počne distribucija - rekao je Trkulja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading