Škodrić: Svih lekova za kovid imamo dovoljno, spremni smo za jesen

Autor:

Vesti

10.08.2022

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored specifičnih lekova za kovid imamo dovoljno i drugih lekova koji su značajni za lečenje kovid pacijenata kao što su antibiotici, anestetici, infuzioni rastvori, antikoagulansi itd.

Škodrić: Svih lekova za kovid imamo dovoljno, spremni smo za jesen

Foto: Privatna arhiva

Sanja Radojević Škodrić

Srbija je na vreme obezbedila sve ključne lekove za COVID koji se primenjuju za sve grupe pacijenata i sve faze bolesti, od lakih do najtežih formi koje zahtevaju hospitalizaciju i apsolutno smo spremni za jesen, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić povodom brojnih medijskih upita i aktuelne situacije s korona virisom, kao i najskorijih primera iz regiona gde nema dovoljno lekova za kovid.

- Jedna smo od retkih zemalja koja je obezbedila sve ključne lekove prateći preporuke struke. Među prvima u Evropi i svetu smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove. Ono sto je najvažnije lekove imamo u dovoljnim količinama za sve pacijente i nikada nismo došli u situaciju da nemamo lek za pacijenta kojem je potreban kao što se dešava u drugim državama - rekla je Škodrić.

Kako je navela, pored specifičnih lekova za COVID imamo dovoljno i drugih lekova koji su značajni za lečenje covid pacijenata kao što su antibiotici, anestetici, infuzioni rastvori, antikoagulansi itd.

- Preporuke struke se kontinuirano prate, kao i razvoj novih inovativnih lekova kako bismo obezbedili terapiju koja se pokazala efikasnom za terapiju kovida, a imajući u vidu stalnu mutaciju virusa - zaključila je direktorka RFZO-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading