ALBANCI BESNI NA KURTIJA: Posle odluke da "Elektrosever" dobije samostalnost svi se okrenuli protiv njega

Autor:

Vesti

21.06.2022

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd i privremene vlasti u Prištini danas su u Briselu, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, dogovorili mapu puta o primeni sporazuma o energetici postignutog 2013. i 2015. godine, čime "Elektrosever" dobija samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu pokrajine.

ALBANCI BESNI NA KURTIJA: Posle odluke da "Elektrosever" dobije samostalnost svi se okrenuli protiv njega

Foto: Youtube/ATV

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je dogovorom o mapi puta za sprovođenje sporazuma o energetici otvoren put za formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio uslov vlasti u Prištini, a na čemu Srbija sve vreme insistira.

Vest o budućoj samostalnosti "Elektrosevera" u snabdevanju električnom energijom izazvala je bes u Prištini.

Vljora Čitaku, bivša ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova je rekla da premijer lažne države Aljbin Kurti ranije sporazum koji je danas potpisan nazivao nacionalnom izdajom.

- Ne uklanjajući nijednu tačku ili zarez, premijer Kurti je usaglasio plan implementacije energetskog sporazuma dogovorenog u Briselu 2015. godine. Isti sporazum, tadašnji premijer je smatrao nacionalnom izdajom. Vidimo da Kurti pati od nedostatka doslednosti. Premijer duguje svojim biračima objašnjenje, da li je pogrešio tada, ili sada? Premijer je postao beležnik preliminarnih sporazuma, vraćajući proces unazad i gubeći vreme - napisala je Vljora Čitaku na fejsbuku.

Još jedna bivša ministarka spoljnih poslova lažne države, Meliza Haradinaj-Stubla, je rekla da mediji i opozicija treba da budu na oprezu zbog potpisivanja sporazuma.

- Postavlja se pitanje da li će srpska kompanija "Elektrosever" poštovati zakone (tzv.) Kosova pri podnošenju zahteva za licenciranje u RUE i KBRA? Mediji i opozicija moraju da budu na oprezu, a vlast mora da obezbedi punu transparentnost tokom celog procesa - istakla je ona, i dodala:

- Sećam se da je u prošlosti bilo nekoliko neuspešnih prijava (čitaj: odbijenih od strane kosovskih institucija) jer je dotična kompanija odbila da se pridržava kosovskih zakona.

Analitičar Fadil Hodža je istakao da Kurtijeva vlada zna da je potpisivanjem sporazuma obmanula građane, i da će cenu za to platiti na sledećim izborima.

- Današnji sporazum o energetici između Beograda i Prištine je zapravo implementacioni dokument prethodnih sporazuma - napisao je Hodža na fejsbuku.

On kaže da se za "problematični sever" više neće izdvajati sredstva iz budžeta tzv. Kosova, ali i da je propaganda protiv sporazuma koju je Aljbin Kurti godinama vodio sada ogoljena i pokazala se kao laž, zbog čega će Kurti platiti cenu na biralištima.

Bivši premijer tzv. Kosova Isa Mustafa je bio mnogo oštriji, i optužio je Kurtijevu vladu da pregovara o sporazumima koji su već ranije utvrđeni. 

- Samoopredeljenje pregovara o sporazumima koje smo ranije postigli, kao što je onaj o tablicama i onaj o energetici, ali ne mogu da komentarišem ovaj drugi sporazum jer oni ne pokazuju njegov sadržaj. Sada im preostaje da sami sebe gađaju kamenjem i molotovljevim koktelima - rekao je Mustafa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading