KONAČNO priznala i JEDAN ZLOČIN NAD SRBIMA! Nataša Kandić kaže da hrvatska vojska jeste bombardovala civile na PETROVAČKOJ CESTI! Među ubijenima i šestoro dece!

Autor:

Vesti

26.05.2022

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je u postjugoslovenskim zemljama uspostavljena vladavina prava, ne bi se štitili oficiri nego žrtve, napisala je Nataša Kandić.

KONAČNO priznala i JEDAN ZLOČIN NAD SRBIMA! Nataša Kandić kaže da hrvatska vojska jeste bombardovala civile na PETROVAČKOJ CESTI! Među ubijenima i šestoro dece!

Foto: Tanjug/Z.Žestić

Koordinatorka Mreže pomirenja REKOM i dugogodišnja izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je da postoje nepobitni dokazi da je Hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu 7. i 8. avgusta 1995. godine.

 

 

- Zabrinjavajuće je da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika njihove vojske od krivične odgovornosti nacionalni prioritet, iako ima nepobitnih dokaza da je hrvatska vojska bombardovala izbegličku kolonu u dva navrata, 7. i 8. avgusta 1995, i usmrtila najmanje šestoro dece - napisala je Kandić na Tviteru.

- Da je u postjugoslovenskim zemljama uspostavljena vladavina prava, ne bi se štitili oficiri nego žrtve, bez obzira na etničku pripadnost - navela je Kandić, prenose mediji.

 

 

Tužilaštvo Hrvatske je, prema njenim rečima, odavno trebalo da utvrdi ko je naredio bombardovanje izbegličke kolone i da naredbodavce i izvršioce zločina kazni.

Dodala je i da je Tužilaštvo BiH, koje se poziva na teritorijalnu nadležnost, imalo obavezu da sprovede istragu i pokrene krivični postupak protiv pripadnika hrvatske vojske za bombardovanje izbegličke kolone kod Bosankog Petrovca i Bosanskog Novog, i za pogibiju civila koji su bežali.

- Postkonfliktna društva nemaju institucije koje mogu nepristrasno da primenjuju princip univerzalne nadležnosti. Umesto suđenja u odsustvu, tužilaštva Srbije, Hrvatske i BiH treba da sarađuju i da za svaki ratni zločin nađu rešenje, kao u vreme predsednika Ive Josipovića - poručila je Kandić.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvorice visokih oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji "Oluja" 1995. godine, odnosno zbog bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti.

Optužnica je naišla na burne reakcije u Hrvatskoj, odakle je kao odgovor stigla i najava da bi ta država mogla podići optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog ratnohučkaških govora u Glini 1995. godine.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading