LEGIJINA OSVETA JAŠARIJU! Neispričane priče: OPERACIJE "CRVENIH BERETKI" NA KOSOVU - SVE SE ODIGRALO PO SISTEMU "SPALJENE ZEMLJE"!

Autor:

Vesti

10.04.2022

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem devedesetih, kada je situacija na Kosmetu bila sve kritičnija, policijski vrh, ali i bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, odlučili su da na vreo teren pošalju Milorada Ulemeka Legiju, prekaljenog borca "crvenih beretki", koji je imao bogatu ratnu biografiju.

LEGIJINA OSVETA JAŠARIJU! Neispričane priče: OPERACIJE "CRVENIH BERETKI" NA KOSOVU - SVE SE ODIGRALO PO SISTEMU "SPALJENE ZEMLJE"!

Foto: www.profimedia.rs

Uz Legiju, u jednu jedinicu okupljeni su specijalci koji su prethodno bili u sastavu različitih, mahom paravojnih, jedinica poput Arkanovih "Tigrova" ili "Škorpiona".

Uz prepoznatljivu crvenu beretku, Legijini ratnici bili su opremljeni najboljim naoružanjem.

Država i sam Milošević nisu žalili sredstva kada su bili u pitanju Legija i njegova ekipa.

POKAZNA VEŽBA

Šta znaju i mogu pokazali su već u martu 1998, kada su se proslavili velikom akcijom. Upali su u epicentar pakla i napali uporište vođe terorističkog OVK Adema Jašarija, njegove porodice i 66 njegovih saboraca. U napadu su koristili bumbare, helikoptere mi-24, koje su nazivali letećim topovima.

Orao i vuk na fantomkama

Borci iz JSO bili su izuzetno fizički spremni i svi su preferirali brutalne metode borbe. Prepoznatljive su bile uniforme koje su nosili, fantomke su imale znak orla ili vuka, a u svakoj od formacija u kojoj su bili crvene beretke su bile obavezan deo uniforme.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Podršku napadu iz vazduha na Jašarija pružili su oklopni transporteri UPR-765. Ovo je bila pokazna vežba koju je JSO koristio u eliminisanju neprijatelja, po sistemu spaljene zemlje, što je bila taktika ratovanja "crvenih beretki".

Legijinom JSO pripadaju zasluge i za odbranu Peći. U leto 1998. šiptarski teroristi bili su u ofanzivi, Srbi iz Goraždevca i okolnih mesta bili su u strahu i pripremama za beg. U poslednjem trenutku situaciju su preokrenule "beretke".

Uz desant iz vazduha i s kopna, baš kao i u obračunu s Jašarijem i njegovom bandom, očistili su teren. Od albanskih terorista posle akcije JSO nije ostalo ni traga ni glasa u ovom kraju.

Guri: Sjajan borac i oslonac MUP

Bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri u jednom od intervjua za Srpski telegraf ispričao je da je s Ulemekom blisko sarađivao u južnoj pokrajini, gde su se i upoznali.
- Bio je sjajan borac. Legija i ta jedinica bili su oslonac MUP. Pored JSO, postojale su posebne jedinice policije u resoru Javne bezbednosti, koje u tom momentu nisu bile dorasle zadatku. Nisu imale ratnog iskustva, a JSO je bio najobučeniji, najopremljeniji u okviru celog MUP.

Helikopteri mi-24 istakli su se i u junu 1998. u akciji koju je JSO sproveo da bi bilo odblokirano selo Kijevo na putu Priština-Peć.

RADONJIĆKO JEZERO

JSO je, inače, imao važnu ulogu i kada je reč o sakupljanju bitnih dokaza o zločinima terorista nad Srbima kod Radonjićkog jezera. Pričalo se da su Legija i ekipa zarobili jednog pripadnika OVK, koji im je ispričao o srpskom stratištu kraj jezera.

Na osnovu tog iskaza, JSO je pripremio akciju, napali su kamp OVK iz kojeg su oslobodili zarobljene Srbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (2)

Loading
Gaghino

10.04.2022 14:49

Svaka ozbiljna zemlja ima (krila to ili ne) ima takvu spremnu oružanu jedinicu. Podržavali ili ne to je jasno svakome. Lupetam, jel ' ? Prost i jasan odgovor - ROSU !

micko

11.04.2022 05:51

I sad Mile Krajišnik u zatvoru ćami onako jer su političari odlučili da ga kazne onako bezveze ... bez dokaza i bez ičega, oj Srbijo ko te vodi i kuda ???