DECA KOJA SU ZAUSTAVILA POLA SVETA! 67 dana smrti i pakla: Pre 23 godine počeo je napad na karaulu Košare

Autor:

Vesti

09.04.2022

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine i trajala je 67 dana. Karaula Košare nalazila se između Peći i Đakovice, na Juničkoj planini (deo planinskog venca Prokletija), na samo 200 metara od državne granice sa Republikom Albanijom.

DECA KOJA SU ZAUSTAVILA POLA SVETA! 67 dana smrti i pakla: Pre 23 godine počeo je napad na karaulu Košare

Foto: Privatna arhiva

Bitka na Košarama ili pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika terorističke OVK, podržavane od strane regularne Vojske Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Momci koji su se tamo borili mahom su bili golobradi mladići, koji su se nadljudski borili za svoju otadžbinu, u nehumanim uslovima.

Prosečna starost poginulih bila je 25 godina. Poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca.

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako mladići slave u spavaoni, a za to su imali dobar razlog.

Deca koja su zaustavila pola sveta... Garić, Robi, Džama, Ostoja, Đavo, Krivi, Gojko, Grubi, Zorke, Dozer, Doca... (slika je nastala 98/99 u spavaoni, slavlje povodom rođenja deteta našeg brata Džame) - piše u opisu objave.

Osim fotografija, mnogo je i snimaka koji svedoče o zverstvima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova na Jutjubu, a koja su se dešavala 1999. godine.

Jedan od snimaka koji je često gledan i pominjan je klip Agima Čekua na Košarama. Na njemu se vide pripadnici OVK kako posmatraju bombardovane srpske položaje.

Među teroristima OVK nalazi se i Agim Čeku koji uz smeh za kameru potvrđuje da se na položajima sa kojih se uzdiže dim nalaze Srbi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading