SMENA TOPLOG I HLADNOG: Spremite se za OLUJNI vetar, jaku kišu i SNEG! U Srbiji pravi vremenski rolerkoster, a evo kada će ponovo otopliti i gde

Autor:

Vesti

09.04.2022

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najjači udari vetra od preko 70 km/h očekuju se u Vojvodini

SMENA TOPLOG I HLADNOG: Spremite se za OLUJNI vetar, jaku kišu i SNEG! U Srbiji pravi vremenski rolerkoster, a evo kada će ponovo otopliti i gde

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Smena toplog i hladnog vremena u Srbiji ne prestaje, te ćemo i narednih dana imati pravi vremenski rolerkoster. Prema rečima meteorologa, Đorđa Đurića hladni front stigao je danas do severa Vojvodine, što je dovelo do osetnog pada temperature.

- Hladni front stigao je do severa Vojvodine. Do kraja dana i večeri zahvatiće celu Srbiju. U nedelju nas očekuje pravo jesenje vreme, a na planinama i sneg. Proleće se vraća već od ponedeljka, međutim, novo zahlađenje sledećeg vikenda.

Noć iza nas i jutro bili su relativno toplli i to zbog veoma izraženog jugozapadnog visinskog strujanja i zbog oblačnosti, pa su minimalne temperature u mnogim predelima Srbije bile iznad 10°C, a u Beogradu je bilo 15°C. U Srbiji danas je bilo umereno do pretežno oblačno i relativno toplo, uz temperature od 18 do 24°C. Duva pojačan jugozapadni vetar, a vadzušni pritisak je znatno ispod normale. Inače, Srbija je danas pod uticajem ciklona sa severa Evrope i sekundarnog ciklona sa Jadrana.

- U sklopu ciklona premešta se i hladni front. Ovaj hladni front tokom jutra i prepodneva premeštao se preko Alpa i centralne Evrope i oko 13 časova stigao je do severa Vojvodine i doneo promenu vremena i zahlađenje širem području Subotice i Somboru, gde su temperature opale na 11 stepeni, dok je ispred hladnog fronta i dalje toplo. U nastavku poslepodneva i večeri ovaj hladni front premeštaće se ka ostalim predelima Srbije i na svom putu doneće kišu i pljuskove sa grmljavinom, skretanje jugozapadnog vetra na jak, na udare i olujni severozapadni, a očekuje se i prodro osetno hladnije vazdušne mase, pa će temperatura u kratkom vremenskom intervalu biti u padu za više od 10 stepeni.

- Najjači udari vetra od preko 70 km/h očekuju se u Vojvodini. Prodor hladnog fronta ponegde će doneti i grmljavinske oluje, jer se Srbija danas nalazi na graničnom delu veoma tople vazdušne mase u sistemu jugozaapdnog strujanja i veoma hladne vazdušne mase u sistemu severozaapdnog strujanja.U nedelju će se preko Srbije premeštati veoma duboka visinska dolina sa severa dalje prema istoku, uz prodor veoma hladne vazdušne mase. U Srbiji u nedelju oblačno i veoma hladno sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom.

- Duvaće jak severozapadni vetar, u Vojvodini i na istoku Srbije i sa olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 3°C na zapadu do 8°C na istoku Srbije, maksimalna dnevna od 8°C na jugu Srbije do 14°C na severu Vojvodine i na istoku Srbije, u Beogradu do 11°C. Sredinom dana u Vojvodini, a posle podne i krajem dana i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje, pa će tokom večeri biti vedro i hladno. Stabilizaciju vremena usloviće osetniji porast vazdušnog pritiska, jer će sa zapada jačati anticiklon i grben visokog vazdušnog pritiska, dok će hladni front već uveliko biti istočnije od Srbije.Početkom i sredinom sledeće sedmice Srbija će biti pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će biti vedro, stabilno i suvo.

Republika

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Vetar

- Jutra će biti hladna, u južnim i centralnim predelima uz slab mraz, a u svim predelima Srbije očekuje se slab prizemni mraz na 5 cm iznad tla. Zbog opasnosti od slabog mraza, potrebna je zaštita poljoprivrednih i ratarskih kultura. Tokom dana sunčano. Još u ponedeljak biće prohladno, uz maksimalnu temperaturu od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C. Od utorka će pod uticajem veoma izraženog termičkog visinskog grebena uslediti advekcija tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Već u utorak maksimalna temperatura u Srbiji biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 18°C, a u sredu i u četvrtak u većini predela biće oko 20°C.U četvrtak i petak očekuje se pad vazdušnog pritiska i jačanje ciklona sa zapada Evrope i sa zapada Mediterana. Ciklon sa zapada Mediterana u petak će se izmestiti iznad Đenovskog zaliva i jačaće, a kako će se Srbija nalaziti u njegovom prednjem i toplom sektoru, očekuje se sunčano i toplo, uz temperature i do 22°C i uz pojačanje jugoistočnog vetra i košave. Ipak, ovaj ciklon tokom sledećeg vikenda doneće Srbiji naoblačenje i zahlađenje sa kišom, uz pad temperature - najavio je Đorđe Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading