ZVANIČNO POČELO PROLEĆE! Evo u koliko se POMERA sat i kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Autor:

Vesti

20.03.2022

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće ove godine je počelo danas, 20. marta, tačno u 16.33 sati.

ZVANIČNO POČELO PROLEĆE! Evo u koliko se POMERA sat i kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Foto: Tanjug/J. PAP

Prvog dana proleća dan i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove dan prolećne ravnodnevice. S obzirom na to da proleće počinje danas, mnogima može da bude čudno što su u školama učili da proleće počinju 21. marta. Zbog čega se promenio datum dolaska proleća?

Nismo učili pogrešno. Sve do 2011. godine, proleće je počinjalo 21. marta. A, ove godine, barem za stanovnike na severnoj Zemljinoj polulopti, proleće će početi - 20. marta - zbog čega?

- Još od 2011. godine proleće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proleće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart", rekao je prethodno Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković - pa dodao da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba.

- Meteorološkim načinom je godina podeljena na četiri dela, kako bi se vodile statistike i kako bi postojala ravnomerna raspodela po godišnjim dobima - objašnjava Simonović za BBC na srpskom jeziku.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Proleće

Tako je po meteorološkom kriterijumu proleće počelo 1. marta, a trajaće sve do 31. maja. Kako ističe Simonović, meterološki način određivanja se "ne zasniva na nekom jasnom prirodnom kriterijumu, već je to veštački određeno". Međutim, precizniji način određivanja datuma početka mnogima omiljenog godišnjeg doba svakako je astronomski.

- Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba može da se posmatra i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom - kaže Simović.

Kada astronomi kažu da je "došlo proleće", podrazumevaju da je Sunce prešlo sa južne na severnu poluloptu.

- Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako, zato se taj dan i zove dan prolećne ravnodnevnice - kaže Simonović. Prolećna ravnodnevnica 2022. godine će se desiti 20. marta, što je ujedno i prvi dan proleća.

A kakvo nas vreme očekuje?

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za "Blic", da će ponedeljak jutro biti vedro, ali veoma hladno, uz mraz.

Tokom dana biće sunčano, ali prohladno za ovo doba godine. Jutarnja temperatura biće od -9 do -1°C, a maksimalna dnevna od 8 do 12°C, u Beogradu do 11°C.

- Od utorka toplije, maksimalna temperatura biće od 13 do 17°C, a u petak i tokom sledećeg vikenda u većini predela oko 20°C. Jutra će biti i dalje hladna, ponegde i sa slabim mrazom, naročito pri tlu, ali se ne očekuju niske jutarnje temperature poput ovih dana – kaže Đurić.

Prema njegovim rečima tokom cele sledeće sedmice biće stabilno, suvo i sunčano. Uspostavilo se anticiklonalno strujanje i u centru ovog anticiklona vazdušni pritisak dostigao je vrednosti od čak 1050 mb, što je veoma visok vazdušni pritisak, s obzirom da je normalna vrednost kada se svede na nivo mora 1013 mb.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sunce

Anticiklon je polje visokog vazdušnog pritiska, u kome su meteorološki procesi veoma mirni. Vertikalna kretanja u njemu su silazna, pa nema uslova za formiranje oblačnih sistema i preovladava vedro vreme.

- U anticiklonu su i strujanja veoma slaba, pa po prestanku pojačnog istočnog strujanja, sledeće sedmice može biti izraženo i povećano zagađenje vazduha, jer se atmosfera tokom tih dana ponaša kao ''poklopac'' i kako su kretanja silazna, sve zagađujuće čestice spuštaju se kao površini i dovode do povećanog zagađenja – objašnjava.

Kako se do kraja marta skoro i ne očekuju padavine, pogoršaće se situacija sa sušom, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na poljoprivredne i ratarske kulture, a kojima ovih dana u prilog ne idu ni vrlo niske jutarnje temperature sa mrazom.

Nakon što je februar protekao u znaku veoma toplog i blagog vremena, bez zimskih uslova, mart protiče u znaku hladnog i vrlo sušnog meseca, ali će treća dekada marta kada su temperature u pitanju, poprimiti karakteristike proleća – kaže Đurić.

Sledeći vikend pomeramo sat

Narednog vikenda očekuje nas i početak letnjeg računanja vremena. Naime, u noći između subote i nedelje, 27. marta 2022, počinje letnje računanje vremena kada se kazaljke na sati pomeraju jedan čas unapred - sa 2 na 3 časa što za one koji tog dana moraju rano na posao znači da spavaju jedan sat kraće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading