VUJOVIĆ I ŽIOFRE: Saglasnost za otvaranje Klastera 4, potvrda napretka u oblasti životne sredine

Autor: Republika

Vesti

08.12.2021

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saglasnost zemalja članica EU da Srbija otvori Klaster 4, u okviru kojeg se nalazi i Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, potvrda je napretka Srbije u ovoj oblasti, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na današnjem sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

VUJOVIĆ I ŽIOFRE: Saglasnost za otvaranje Klastera 4, potvrda napretka u oblasti životne sredine

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujović je zahvalila Žiofreu na podršci, ističući da će 14. decembra, kada je u Briselu planirana međuvladina konferencija EU sa Srbijom, biti i zvanično otvoren Klaster 4.

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

 

- Svesni smo da je pred nama veoma zahtevan period kako bismo uspešno i zatvorili Klaster 4, i potpuno smo posvećeni obavezama koje proizilaze iz Poglavlja 27. Ministarstvo koje vodim je i tokom ove godine mnogo uradilo kako bi se u zakone i strateška dokumenta transponovala evropska regulativa. Doneli smo šest zakona, a jedan od ključnih je Zakon o klimatskim promenama. Usvojene su i izmene Zakona o zaštiti prirode, a na osnovu tog krovnog akta, u ovoj godini smo proširili obim teritorije pod zaštitom. Intenzivno radimo i na brojnim podzakonskim aktima i strateškim dokumentima – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuje da će na sednici Vlade biti usvojeni i strateški dokumenti za dve izuzetno važne oblasti – Program zaštite vazduha sa akcionim planom za period do 2030. godine i Program upravljanja otpadom.

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

 

- Važno je istaći da je Srbija potpuno posvećena ispunjenju ciljeva Zelene agende, što smo pokazali kroz usvojen akcioni plan. Pored regulative, radili smo i na brojnim kapitalnim projektima. Potpisan je ugovor za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu, a u pripremi je dokumentacija za projekte izgradnje postrojenja u Nišu i Čačku, koji će se realizovati uz podršku Evropske unije. Evropska unija je važan partner, i očekujem u budućnosti još bolji rezultat kada je reč o zelenim projektima – rekla je Vujović. 

Ambasador Žiofre je ponovio da je Zelenu agendu za zapadni Balkan Srbija podržala u novembru 2020. godine i da je usko povezana sa Programom ekonomskih reformi Srbije i Ekonomskim i investicionim planom Komisije. 

Republika

Foto: Tanjug/Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Ambasador je istakao da je Zakon o klimatskim promenama usvojen ranije ove godine i da su preduzete dobre inicijative kada je reč o deponijama, kao i održavanje konstruktivnog dijaloga između Ministarstva i lokalnih samouprava

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading