PONOVO PODRHTAVA TLO U SRBIJI: Još jedan ZEMLJOTRES pogodio Mladenovac

Autor: Republika

Vesti

17.11.2021

17:55

Mladenovac je danas oko 13 časova pogodio još jedan zemljotres, međutim ovaj je bio značajno slabiji od prethodnih potresa koji se dešavaju u proteklih mesec dana na Balkanu, pa je prošao neprimećeno.

PONOVO PODRHTAVA TLO U SRBIJI: Još jedan ZEMLJOTRES pogodio Mladenovac

Ilustracija: Republika.rs, Google Maps, Pixabay

Zemljotres, foto: Ilustracija

Naime, ovaj potres bio je jačine 1.5 stepeni Rihterove skale, objavio je Republički seizmološki zavod.

Podsećamo, prvi zemljotres u Mladenovcu zabeležen je krajem oktobra od 2.6, da bi usledio nešto jači 3.9 stepeni Rihtera. Potom su se nastavili potresi i u Loznici, Vladičinom Hanu, Ivanjici…

- Statistički se na području Centralne Srbije jednom u deset godina desi zemljotres jačine 5 ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. u Kraljevu - objasnila je Ana Mladenović nakon serije potresa u Mladenovcu sa Univerziteta u Beogradu.

- Mi ne znamo da li će se dogoditi jači potres, kada i gde, ali s obzirom da je prošlo više od 10 godina od zemljotresa u Kraljevu, očekujemo da se u bliskoj budućnosti desi takav zemljotres. Dobro je što je u Mladenovcu bio jedan manji potres pre i posle glavnog zemljotresa, jer je to znak da se seizmička aktivnost smiruje, tako da ne očekujemo da će se taj jači zemljotres dogoditi brzo - poručila je tada Mladenovićeva.

Komentari (0)

Loading