E, SAD SMO GOTOVI! U Evropi se pojavio novi SOJ KORONE! STIGAO IZ AFRIKE!

Autor:

Vesti

15.11.2021

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi soj kovida 19 sa izraženim promenama u proteinu šiljaka otkriven je u severozapadnom francuskom regionu Bretanja, javljaju lokalni mediji.

E, SAD SMO GOTOVI! U Evropi se pojavio novi SOJ KORONE! STIGAO IZ AFRIKE!

Foto: Tanjug/AP

Novi soj navodno je otkriven kod ljudi koji su se zarazili virusom sredinom oktobra.

U Francuskoj su zaražene ukupno 24 osobe, uključujući osamnaestoro dece koja pohađaju istu školu i šest odraslih koji su imali kontakt sa njima, prenose francuski mediji.

Međutim, novi soj je drugačiji od svih ranije poznatih varijanti kovida 19 pa je zbog toga naučnicima trebalo mnogo vremena da ga identifikuju.

- Analiza ovog soja "nije odgovarala ničemu" ranije poznatom. Taj soj ne liči ni na profil široko rasprostranjene varijante delta soja, niti na profil drugih sojeva kovid 19 - rekao je predstavnik francuske regionalne zdravstvene agencije medijima, prenosi Sputnjik.

Varijanti nazvanoj B.1.640, navodno nedostaje deo proteina šiljaka. Ovaj protein obično koristi virus za ulazak u ljudske ćelije i širenje infekcije kroz telo. Nejasno je da li ova mutacija čini virus manje ili više zaraznim, prenosi RT.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) dodao je 11. novembra novi soj na svoju listu „varijanti pod nadzorom."

Vlasti u Bretanji saopštile su da su uspešno ušle u trag svima zaraženima ovom varijantom, dodajući da je poslednji prijavljeni slučaj bio otkriven 26. oktobra.

Francuska regionalna zdravstvena agencija navela je za "Le telegram" da njena istraživanja pokazuju da je „virus uvezen iz inostranstva“.

Prema nekim medijskim izveštajima, stanovnik Nanta koji je putovao po Africi doneo je novi soj u Francusku, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sale

16.11.2021 08:39

Da se ubijem sam ili da sačekam ovaj novi soj da me ubije??? Molim za savet...