"DELTA PLUS SOJ" KORONE SE PRIBLIŽAVA SRBIJI! Doktorka Nada Kuljić Kapulica otkriva koliko je i opasan i šta nas čeka!

Autor:

Vesti

03.11.2021

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova mutacija korona virusa, soj "delta plus", koji je registrovan u najmanje 44 zemlje širom sveta, polako se približava Srbiji.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Nada Kuljić Kapulica kaže da trenutno u Srbiji nemamo obolele od delta plus soja

 

Naime, reč je o varijanti virusa koji je prvi put viđen u Evropi u martu ove godine, ali je javnost za njega saznala tek letos, a virusološkinja prof. dr Nada Kuljić Kapulica otkriva kakav je zapravo ovaj soj, kao i da li ima registrovanih slučajeva u Srbiji.

- Delta plus soj je mutacija trenutnog delta soja koji je najzastupljeniji u svetu. Dijagnostifikovan je na osnovu molekularnih testova gde je viđeno da se razlikuje po tome što on sadrži genetske promene u S proteinu u odnosu na delta soj koji dominira u svetu - navodi dr Kuljić - Kapulica za Blic.

Ona dodaje da kada se pojavi novi virus, dalje je potrebno ispitat da li je on, kako ona navodi, "značajan" ili ne.

- Imamo četiri varijante virusa od kojih su najznačaniji alfa, beta. gama i delta. Kada se otkrije novi soj, neophodno je da se dalje ispituju njegove konsekvece odnosno, da li je on "značajan" ili nije i da li ima promene koje se događaju u prirodi - priča Kuljić - Kapulica.

Dr Kuljić - Kapulica dodaje da, kada se kaže "značajan" virus, odnosi se na to, koliko se brzo taj virus širi u odnosu na druge, da li taj soj daje težu ili lakšu bolest, da li vakcina deluje na taj soj, kao i to da li antivirusni lekovi uspevaju da se izbore u borbi sa novim sojem.

Na pitanje da li ima registrovanih pacijenata u Srbiji pozitivnih na ovaj soj, Kuljić - Kapulica daje odričan odgovor.

- Ima zaista dosta zemalja koji prijavljuju slučaje pozitivne na ovaj soj, kao što su Velika Britanija, Rusija i Kina. Koliko ja znam, trenutno nema podataka da imamo registrovane pacijente pozitivne na ovaj soj, ali ujedno i veoma mali broj laboratorija uopšte radi testove na nove sojeve - kaže ona i ističe da se i dalje ispituje koliko su zapravo validni testovi koji se koriste i da li oni uopšte mogu da "uhvate" nove sojeve.

Na osnovu onoga što strani stručnjaci objavljuju, "delta plus" se smatra izuzetno zaraznim. Jedan od potencijalnih rizika koji je izazvao zabrinutost u medicinskoj zajednici je taj što bi nova varijanta mogla da zaobiđe imunitet strečen vakcinom ili ranijom infekcijom.

Međutim, trenutno nema podataka o tome da li je i koliko ova varijanta prenosivija od drugih, piše "India Tajms", tako da je ovaj soj za sada razlog za zabrinutost, ali ne i za paniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading