OVE PILULE BI MOGLE DA UBIJU KORONA VIRUS: Evo kako deluju i na naš organizam!

Autor:

Vesti

16.10.2021

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vanrednom obraćanju protekle nedelje nakon sednice Predsedništva SNS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se radi na ubrzavanju procesa uvođenja dva leka protiv kovida - Fajzer pilula, MSD-a, ali i još jednog koji se daje intravenozno kao infuzija.

Republika

Foto: Printskrin

Nada Kuljić Kapulica kaže da je vakcina, ipak, najbolja zaštita od korone

Pored vakcina, naučnici već neko vreme rade na lekovima koji bi mogli da se koriste protiv kovida-19.

Farmaceutske kompanije "Merck&Co" i "Fajzer" planiraju uskoro da iznesu rezultate antivirusnih pilula protiv kovida-19, a virusolog Nada Kuljić-Kapulica za portal Žena.rs govori o prednostima pomenutih pilula i ističe da je vakcinacija i dalje najbolja preventiva i zaštita od korona virusa.

- Antivirusni lekovi koji su se do sada pojavili su skromni, ograničen im je broj. Ne postoji, kao za svaku bakteriju, lek. Ipak, najbolja prevencija protiv kovida je ipak vakcina - navodi doktorka Kuljić-Kapulica, a zatim pojašnjava kako ovakva vrsta lekova funkcioniše.

- Virusni lekovi se stvaraju na pojedinim delovima virusnog umnožavanja, tako da oni sprečavaju prepisivanje ribonukleinske kiseline (RNK) virusa te grupe - navodi ona.

Ranije ovog meseca rezultati studije pokazali su da je molnupiravir, "Merkova" istraživačka antivirusna pilula, smanjila stope hospitalizacije pacijenata zaraženih kovidom približno za polovinu. "Molnupiravir" je prvi oralni tretman koji se pokazao obećavajućim u lečenju kovida. Drugi antivirusni lek, "remdesivir", može se primeniti samo intravenozno.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Remdesivir već imamo u Srbiji

- Dejstvo leka treba da spreči težu kliničku sliku, odlazak u bolnicu, pa i smrtni ishod. "remdesivir" je lek koji je mogao da se primi samo u bolnici, i to uglavnom putem infuzije, dok je prednost nove grupe lekova, tačnije "molnupiravira" i "Fajzerove" pilule, koji se trenutno ispituju, u tome što ćemo moći da ih pijemo i kod kuće - ističe dokorka Kuljić Kapulica, koja zatim pojašnjava njegovo dejstvo.

- Ovaj lek deluje na drugom nivou. Tačnije, pošto virus mora da napravi proteine, ovaj lek sprečava stvaranje određenih struktura virusa - navodi virusolog.

Doktorka dalje navodi da je antivirusne lekove jako teško napraviti tako da targetiraju virus koji je počeo proces repliciranja u ćelijama domaćina oštećujući zdrave ćelije. Da bi lek bio efikasan, predlaže se da se uzima u najranijoj fazi bolesti, a da bi pomenuta druga grupa lekova bila registrovana, neophodno je da prođe tri faze ispitivanja, a lek farmaceutske kompanija "Merck" trenutno je u trećoj fazi.

- Da bi lek bio dostupan i registrovan, neophodno je da ispuni dva kriterijuma, a to je uspešnost sprečavanja prepisivanja ribonukleinske kiseline u više od 50% slučaja na ispitanicima, kao i da nije toksičan - naglašava dr Kuljić Kapulica, i još jednom podvlači da je vakcina najbolji vid prevencije zaražavanja i prenošenja virusa.

"Molnupiravir" je trenutno u trećoj kliničkoj fazi ispitivanja i ako dobije odobrenje, biće prvi antivirusni lek protiv kovida-19 u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading