FAJZEROVE TABLETE PROTIV KORONE U PRODAJI DO KRAJA GODINE? Farmaceutski gigant pokrenuo drugu fazu testiranja leka za kovid!

Autor:

Vesti

05.10.2021

05:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lek protiv kovida, čiju je nabavku najavio predsednik Srbije, trebalo bi da kod zaraženih smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma i bude prevencija onima koji su bili u bliskom kontaktu sa inficiranim

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Foto: Ilustracija

"Fajzerove" tablete protiv koronavirusa, čiju je nabavku najavio predsednik Srbije, trenutno su u fazi kliničkog ispitivanja na velikom broju ljudi, a ako sve prođe kako treba, ovaj lek bi, prema procenama, mogao biti spreman za upotrebu do kraja godine.

Naime, farmaceutska kompanija "Fajzer" saopštila je nedavno da je pokrenula drugu fazu velikog kliničkog ispitivanja oralne tablete protiv koronavirusa, koja bi bila namenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba čiji su članovi porodice zaraženi tim virusom. Takav lek bi mogao da ima dvostruku namenu - da zaraženim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma ili da bude kao prevencija kod osoba koji su u bliskom kontaktu sa inficiranim.

- Verujemo da bi ovaj tretman mogao da pomogne u ranom zaustavljanju razmnožavanja virusa, potencijalno bi mogao da spreči širenje zaraze kod ljudi koji su u kontaktu sa inficiranim osoba ili da uspori početak infekcije - izjavio je dr Mikael Dolsten, glavni naučni direktor "Fajzera", navodi Kurir.

Prema njegovim rečima, taj lek bi bio komplementaran vakcinama protiv koronavirusa. Lek nazvan za sada šifrom PF-07321332 osmišljen je kao pilula koja bi se pila sa čašom vode u kućnim uslovima, tako da bi se potencijalno mogla prepisati na prvi znak infekcije ili na prvu svest o izloženosti, bez potrebe za hospitalizacijom pacijenata.

Lek PF-07321332 pripada tipu koji se naziva inhibitor proteaze, a kako je objašnjeno u saopštenju, dizajniran je da blokira aktivnost ključnog enzima potrebnog za umnožavanje koronavirusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira, starijeg leka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za infekciju HIV. Inače, nakon uspešno sprovedene prve faze ispitivanja tokom aprila i maja, "Fajzer" je drugu fazu kliničkog ispitivanja antikovid pilule započeo krajem septembra na do 2.660 zdravih odraslih učesnika starosti 18 i više godina, koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedinac sa potvrđenom simptomatskom infekcijom kovidom.

Iz ove farmaceutske kompanije nisu mogli da preciziraju kada će tačno novi lek protiv koronavirusa biti u primeni jer to zavisi od uspeha kliničkih ispitivanja i dobijanja dozvole za distribuciju. Ipak, podsećajući da je "Fajzeru" trebalo manje od godinu dana da napravi vakcinu i počne da vakciniše ljude, britanski Telegraf je pozivajući se na svoje izvore nedavno preneo da bi pilule PF-07321332 mogle biti spremne do kraja ove godine.

Na to da bi lek uskoro mogao biti dostupan, upućuje i najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija ušla u pregovore o nabavci novih lekova za koronavirus.

- Radi se o inovativnim novim lekovima koji mogu dobro da zaštite od korone. Mi razgovaramo i sa "Fajzerom" o tabletama koje su skupe. Život je najskuplji i najvažniji - rekao je Vučić u Dubaiju, posle sastanka sa princom šeikom Muhamedom bin Zajednom el Nahjanom, i dodao da su Ujedinjeni Arapski Emirati naručili prve male količine ovih lekova koji su veoma skupi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading