EVO KOJA VAS KAZNA ČEKA AKO VAS U RESTORANU ILI KAFIĆU OD SUBOTE POSLE 22 SATA ZATEKNU BEZ KOVID PROPUSNICE!

Autor:

Vesti

20.10.2021

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je odlučeno da od subote gosti u svim ugostiteljskim objektima u Srbiji neće više moći da borave bez kovid propusnica posle 22 časa.

Republika

Foto: Sofortmaßnahmen & Stadtservice Wien

Svi koje inspekcija od subote posle 22 zatekne bez propusnice, moraće odmah napolje, Ilustracija

 

Premijerka Ana Brnabić je objavila da će se kao validan sertifikat za boravak u zatvorenom nakon ovog vremena uvažavati potvrda o vakcinaciji, negativni PCR testovi, negativni antigenski testovi i sertifikat o preležanom kovidu.

Kako najlakše do kovid propusnice možete pročitati ovde.

Mondo je pitao članove Kriznog štaba kako će se ova odluka sprovoditi i koje će kazne biti. Ukratko, jedina kazna biće izbacivanje iz objekta, nevezano da li ste u njega ušli pre 22 časa, jer kako su rekli, poenta ove odluke nije kažnjavanje već sprečavanje širenja korone.

ŠTA JE SA STRANCIMA?

- Za strance je validan EU digitalni sertifikat ili digitalni sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o prihvatanju sertifikata o vakcinaciji protiv zarazne bolesti kovid-19 - naglasila je premijerka Ana Brnabić.

Dodala je da neće biti razlike u kontrolisanju ljudi, nego će to činiti kovid redari, ali i kontrolori koji će se naći na terenu.

- Nakon 22 časa, u svakom trenutku može da uđe inspekcija i da svim gostima zatraži kovid sertifikate na uvid. Oni će ih proveravati tako što će skenirati kod uz pomoć aparata koji će nositi sa sobom. Znači, preko QR koda, koji već postoji u zdravstvenom sistemu, znaće se da li je sertifikat ispravan. Uz to će se tražiti lična karta na uvid, kako bi se potvrdilo da je to sertifikat iste osobe - kaže izvor iz Kriznog štaba.

Svako ko ima validan sertifikat moći će da ostane da boravi u kafiću ili restoranu, dok će oni koji nemaju potvrdu biti prinuđeni da ga napuste.

- Redari će jednostavno nasumično obilaziti kafiće i restorane i kontrolisati ih na način na koji je to predviđeno. Ko nema potvrdu posle 22 časa mora da napusti objekat, bez obzira da li je došao u 19h, 20h ili 23 časa. Neće biti kažnjavanja niti upotrebe sile jer nije to ideja. Pritom, svesni smo da ne možemo da iskontrolišemo svakoga, iako će broj inspektora biti povećan i uključuće se sve službe, medicinske i nemedicinske - kažu iz Kriznog štaba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading