DOKAZ KOLIKO JE SRBIJA JAKA! MMF objavio sjajnu vest: Premašen očekivani rast!

Autor: Republika

Vesti

12.10.2021

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni monetarni fond je povećao prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu na 6,5 posto, odnosno za 0,5 procentnih poena u odnosu na svoju projekciju iz jula.

Republika

Foto: Tanjug/AP

MMF izneo prognoze za Srbiju

U novom, jesenjem Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, čije je predstavljanje upravo u toku, MMF predviđa da će rast Srbije u idućoj godini iznositi 4,5 odsto, a u 2023. godini 4,0 procenta.

Deficit tekućeg računa Srbije će, prema prognozi MMF-a, iznositi u ovoj godini 4,1 posto, a u naredne dve godine će se blago povećati na 4,4, odnosno na 4,6 odsto, respektivno.

Fond procenjuje da će inflacija u tekućoj godini iznositi u našoj zemlji 3,0 posto, nakon čega će se dogodine spustiti na 2,7 procenata, dok stopu nezaposlenosti vidi na nivou od 9,3 posto u ovoj godini i narednoj godini.

Kada je reč o projekcijama rasta zemalja u regionu, MMF procenjuje da će privreda Slovenije, posle pada od 4,2 posto u 2020, zabeležiti rast od 6,3 procenta u tekućoj godini, a tolikrast prognozira i Hrvatskoj, čiji je BDP pao lani za 8,0 posto.

MMF nije izneo ekonomske projekcije za druge republike bivše Jugoslavije u novom izveštaju.

Što se tiče naših drugih suseda, Bugarskoj se predviđa ekonomska ekspanzija od 4,5 procenata u 2021. godini, Rumuniji od 7,0 posto nakon lanjskog pada od 3,9 odsto, dok se Mađrskoj, čiji je BDP pao prošle godine 5,0 odsto, prognozira rast od 7,6 procenata u ovoj godini.

Privreda Srbije je zabeležila u 2020. godini, koju je obeležila kriza pandemije kovid-19, smanjenje BDP-a od svega 0,9 posto, prema zvaničnim podacima Republickog zavoda za statistiku.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading