CILJ PROVOKACIJE NA SEVERU KIM JE NASTAVAK ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Rusija poziva Zapad da spreči destrukciju koja preti regionu!

Autor:

Vesti

22.09.2021

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zabrinuto je zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i smatra da su postupci vlasti kosovskih Albanaca provokacija čiji je cilj istiskivanje Srba iz autonomne pokrajine.

Republika

Foto: Kosovo Online

 

"Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo... U suštini, radi se o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova", navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Sputnjik.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti kosovskih Albanaca da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

"Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu", dodaje se u saopštenju.

Ranije je načelnik Skupštine opštine Zubin Potok Nemanja Jakšić izjavio da lokalni Srbi nastavljaju blokadu kontrolnog punkta na severu Kosova i Metohije, da je situacija mirna, ali napeta i da dežuraju specijalne snage kosovskih Albanaca.

Policija samoproglašene republike saopštila je u ponedeljak da vozila sa srpskim registarskim oznakama više neće moći da ulaze na Kosovo, već da na ulazu moraju da se stavljaju privremene kosovske tablice. Stavljanje registarskih tablica u samoproglašenoj republici ne samo da izaziva moralni protest kod Srba, već ih tera i da troše novac na privremene registarske tablice i gube vreme na njihovo postavljanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading