ŠIPTARI ne prestaju da UDARAJU na srpske SVETINJE: Kurti i Osmanijeva poslali pismo UNESCO-u!

Autor: Republika

Vesti

21.05.2021

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici Prištine pisali su UNESCO-u da se četiri spomenika kulture na Kosmetu koja su navedena na UNESCO-ovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije “u opasnosti”, da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da tzv. Kosovo pristupi organizaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Manastir Dečani

U pismu, na dan Svetske kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, koje su potpisali premijer lažne države Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Skupštine Gljak Konjufca dali su objašnjenje o delovanju zvaničnih institucija tzv. Kosova po pitanju zaštite kulturnog nasleđa i promociju kulturnih prava svih zajednica koje žive na Kosmetu.

U ime institucija (tzv.) Republike Kosovo artikulisali smo neke konkretne zahteve. Prvo smo zatražili da se četiri kosovska spomenika koja su navedena na UNESCO-ovoj listi svetske baštine (manastir Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije „u riziku“. Bezbednosne okolnosti na (tzv.) Kosovu su se potpuno promenile od daleke 2006. godine kada su ovi spomenici ocenjeni kao ugroženi. Kao drugo, pozvali smo ih da pregledaju zastarelu terminologiju, jer se u izveštajima i dokumentima UNESCO-a i dalje spominju „Autonomna pokrajina Kosovo“ i „Privremene institucije samouprave u Prištini“. Treće, tražili smo početak procesa za promenu države stranke odgovorne za ova četiri spomenika, uklanjanjem Srbije i stavljanjem (tzv.) Kosova u tu odgovornost. Iako je Srbija navedena kao država na listi svetske baštine za četiri predmetna spomenika, ona nema stvarnu ili pravnu kontrolu nad njima, pa prema tome ne može ispuniti svoje obaveze prema UNESCO-u – kaže se između ostalog u pismu upućenom UNESCO-u od strane Kurtija, Osmani i Konjufce.

Oni uveravaju zvaničnike UNESCO-a da će se “kao i ranije, i u budućnosti zalagati za zaštitu, promociju i razvoj svih pravoslavnih crkava i manastira na (tzv.) Kosovu”.

U ime institucija koje predstavljamo, garantujemo da je (tzv.) Kosovo u potpunosti spremno za članstvo u UNESCO-u, pravo koje nam je uskraćeno pre nekoliko godina. Verujemo da nemogućnost pridruživanja 2015. godine u odsustvu vrlo malog broja glasova ne bi trebalo da se pretvori u dugoročnu kaznu za (tzv.) Kosovo. Spremni smo postati deo velike UNESCO-ove porodice koja će kroz našu kulturnu baštinu doneti dodatnu vrednost čovečanstvu i postati deo zajedničkih napora za trajni mir u svetu. Verujemo u univerzalnost kulturne baštine i kao takvu u njen potencijal objedinjavanja – navodi se u zajedničkom pismu najviših zvaničnika lažne države UNESCO-u, navode Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading