ZEMAN OTVORIO DUŠU: Češki predsednik progovorio o mogućem POVLAČENJU priznanja Kosova, pa otkrio na čemu je najviše ZAHVALAN našem narodu!

Autor:

Vesti

20.05.2021

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Češke Miloš Zeman u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića ovoj zemlji, kaže da se Srbiji zbog NATO bombardovanja izvinio lično, ali i kao predsednik države i dodaje da je to bombardovanje bilo nezakonito.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miloš Zeman

Kada je reč o insistiranju Srbije na zaštiti njenih državnih i nacionalnih interesa u rešavanju kosovskog problema, kaže da je njegov savet predsedniku Vučiću bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svim značajnim partnerima.

Preporučio mu je, kaže, da Srbija i u pregovorima sa EU oko pridruživanja nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću.

- Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito - rekao je Zeman odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je njegovo izvinjenjei bilo lično, kako ga je ocenio češki ministar spoljnih poslova, te da li je to izvinjenje i potvrda da je NATO bombardovanje 1999. bilo nezakonito.

Na pitanje kako je to zvinjenje prošlo u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim delom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.

- Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsednik Republike i dao sam saglasnost za bombardovanje - kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsednika države i parlamenta.

Predsednik Češke Zeman koji je ranije izjavio da je bila greška to što je Češka priznala nezavisnost Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja na pitanje Tanjuga da li dalje misli i veruje li da je kompromis moguć, kaže da je tada kosovska administracija bila predvođena predsednikom (Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužicom u Hagu.

Dodaje, da ne veruje nijednom predsedniku koji je optužen za takve zločine.

- Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dve strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovek poput Hašima Tačija - dodao je Zeman.

Na pitanje da li smatra da Srbija zaslužuje veće razumevanje Zapada za insistiranje na svojim državnim i nacionalnim interesima i da li je imao možda neki savet za predsednika Vučića, kaže da je njegov savet bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svima značajnim partnerima.

Na konstataciju Tanjuga da je EU u raspravi o Zapadnom Balkanu pokazala izvesnu dozu samokritičostinosti kada je reč o angažmanu i motivisanju zemalja ZB za prijem u EU i pitanje da li on očekuje neke konkretne promene po tom pitanju i gde ih vidi, kaže da ga je predsednik Vučić obavestio da se vode razgovori o pristupanju Srbije EU i da su već i zatvorena određena pregovaračka poglavlja.

- Ja bih samo preporučio da Srbija u tim pregovorima nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću. Osim toga, EU ima određenih prigovora vezano i za Poljsku ili Mađarsku, ali mi nismo kolonija i treba da nastupamo samopouzdano - poručio je predsednik Češke.

Kada je reč o spoljnoj politici Srbije i njenim uspesima tokom pandemije korona virusa, Zeman je rekao da su "neki zagovarači hladnog rata imali kojekakve prigovore i kritike po pitanju vakcinisanja i po pitanju ruske i drugih vakcina, ali da vakcine ne poznaju ideologiju.

- I to što je Srbija nabavila ove vakcine, omogućilo joj je da ubrza proces vakcinisanja i kada se pogledaju evropske zemlje ona je u vrhu po brzini vakcinacije - rekao je.

Po pitanju oblasti u kojima postoji najveći potencijal za unapređenje saradnje dve zemlje i da li ubrzani ekonomski napredak Srbije otvara vrata za nove češke investicije u Srbiji, kaže da Češka ima brojne investicione projekte u vezi sa Srbijom. Uveren je da će taj proces biti nastavljen.

- Ubeđen sam da nije dovoljno samo da se izgovaraju tople reči u vezi sa ekonomskom saradnjom, već da ona treba na neki način da se usidri - naveo je Zeman.

Dodaje da je veoma zadovoljan razvojem ekonomskih odnosa Srbije i Češke kada je reč o trgovinskoj razmeni i investicionim projektima.

Kada je Zeman 2019. bio u poseti Srbiji, potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. Kaže da se saradnja u tim sektorima uspešno odvija.

Podseća da je do 2019. godine, pre kovid krize, spoljno-trgovinska razmena dve zemlje bila utrostručena, u periodu od nekoliko godina i ističe da je to odlična rezultat, ali i da nema razloga sumnjati da ta saradnja ne bi mogla i dalje da napreduje.

Za kraj Zeman je poručio, kako je rekao, ponosnom srpskom narodu da nikada ne podlegne zastrašivanju, sa bilo koje strane, kao i da se uvek ponaša ponosno.

- Želeo bih da se srpkom narodu zahvalim za podršku koju su nam pružili 1938. godine (posle potpisivanja Minhenskog sporazuma kojim su Velika Britanija i Francuska da bi umirile Hitlerove apetite i ratne namere, ustupile Nemačkoj deo savezničke Čehoslovačke, tzv. Sudetsku oblast naseljenu većinom Nemcima) i podršku 1968. godine (kada je došlo do sovjetske invazije na Čehoslovačku zbog "Praškog proleća" - perioda političke liberalizacije u Čehoslovačkoj). Čak 70.000 Srba je 1938. godine bilo spremno da se bori za Čehoslovačku - naveo je Zeman.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Sofija

20.05.2021 09:01

Велика част што је Србија доживала да неко извине преседник једене еврпске земље за бомбрадовње што је за сваку похвалу

Sandra

20.05.2021 09:06

Veliki je čovek koji preispituje svoje odluke, prizna krivicu i izvini se. Hvala mu na tome.

Teodora

20.05.2021 09:20

Hvala mu na tome sto se izvinuo i to iskreno!

Mira

20.05.2021 09:30

Presednik Ceske je veliki covjek koji je priznao da je bombardovanje bilo nepravedno i izvinio se.