OLAKŠAN PROLAZ SRBIMA! Bez karantina u Grčkoj!

Autor: Republika

Vesti

11.05.2021

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred otvaranje turističke sezone u Grčkoj mnoge srpske turiste koji planiraju putovanje u ovu zemlju autobusom muči pitanje šta će biti ukoliko neko od putnika u vozilu bude pozitivan prilikom testiranja na granici pre ulaska u ovu zemlju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Grčka otvora turističku sezonu u subotu, a prekosutra bi definitivno trebalo da bude poznato pod kojim pravilima će turisti moći da uđu u ovu zemlju. Prema najavama, grčku granicu će moći da prođu svi turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Grčki ministar turizma Haris Teoharis najavio da će u četvrtak obelodaniti sve informacije i pravila u vezi sa turizmom u ovoj zemlji. Tada bi trebalo da bude poznato i da li će Grčka dodatno relaksirati protivepidemijske mere i ukinuti zabranu kretanja između regija. U iščekivanju tih informacija najveći strah naših turista izaziva najavljeno nasumično testiranje turista na granici pre ulaska u Grčku.

Diskreciono pravo da vas vrate sa granice

Mnogi se pitaju zbog čega će i pored potvrde o PCR testu ili negativnog PCR testa grčki službenici raditi nasumično testiranje turista. Lainović ističe da je diskreciono pravo nadležnih na grčkoj granici da urade brzi, antigenski test bilo kom turisti iako on ima potvrdu o vakcini ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata.

-Takvo diskreciono pravo graničari su imali i pre korone i mogli su, recimo, da vas vrate sa granice iako imate pasoš – apostrofira Lainović.

Tako su se i pojavile informacije da ako prilikom nasumičnog testiranja brzim, antigenskim testom neko od putnika u autobusu bude negativan odmah će ceo autobus otići u dvonedeljni karantin. To bi, naravno, predstavljalo i veliki rizik po turističke agencije u Srbiji pošto bi praktično svim putnicima u autobusu propalo letovanje.

Podsećanja radi, prema najavama, grčki zvaničnici će na granici imati diskreciono pravo da nasumično testiraju brzim, antigenskim testom turiste bez obzira na to što oni imaju potvrdu o vakciniaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Zbog toga u turističkim agencijama najviše strahuju od testiranja vakcinisanih putnika koji ne moraju pre puta da se podvrgnu PCR testiranju, a opet mogu da budu pozitivni prilikom brzog, antigenskog testiranja u autobusu. Ipak, potpresednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija "YUTA" Milan Lainović naglašava da ni turisti ni turističke agencije nemaju razloga za paniku.

- Dogovor sa grčkim vlastima je da samo onaj koji bude pozitivan na testiranju u autobusu bude odmah poslat u najbližu bolnicu na lečenje. Na primer, u Solun sa granice Evzoni. I u toj bolnici bi zaraženi bio lečen o trošku Grčke – objašnjava Lainović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading