PRVI PUT U ISTORIJI! U Srbiju stižu mošti kairskih novomučenika

Autor: Republika

Vesti

16.04.2021

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored zdravstvenog, politickog i privrednog, delegacija koju predvodi Dragan Marković Palma u poseti Egiptu ima i verski karakter.

RepublikaFoto: Republika

U sastavu srpske delegacije u poseti Egiptu, koja broji 130 članova, je i Poverenik manastira Hilandar za Srbiju, teolog Miloš Stojković. On je u Kairu u podvorju Aleksandrijske patrijaršije u manastiru Svetog Georgija razgovarao sa Episkopom Damaskinom, igumanom manastira Svetog Georgija.

 

Prilikom razgovora Stojković je naglasio da je ovo veliki dan za Srbiju i sve pravoslavne vernike.

- Po prvi put iz Egipta dolazi deo moštiju, tako značajnih svetitelja crkve, koji se smatraju zaštitnicima pravoslavnih u Kairu, a radi se o moštima Svetih kairskih novomučenika - rekao je Stojković.

RepublikaFoto: Republika

Tokom razgovora konstatovano je da od danas počinje novi vid duhovnog zajedništva Jagodine i Srbije sa pravoslavnima u Egiptu, što najbolje simbolizuju i svete mošti, kojima će se vernici moći moliti u Hramu Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine.

U Egiptu živi oko 10.000.000 pravoslavnih Kopta, a nedavno je predsednik Egipta El Sisi u Kairu otvorio najveći pravoslavni hram na Bliskom istoku.

Zbog odnosa prema pravoslavnima i uopšte prema hrišćanima, predsednika Egipta nazivaju i zaštitnikom hriscanstva u Egiptu. Sa Stojkovićem je u poseti aleksandrijskoj Patrijaršiji u Kairu bio i Goran Jeličić, odbornik u Skupstini grada Jagodine iz Pokreta za obnovu kraljevine Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading