ORGANIZATORI PUTOVANJA U SILNIM PROBLEMIMA: Bankrot sve više turističkih agencija u blokadi!

Autor:

Vesti

12.01.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Računi mnogobrojnih turističkih agencija, među kojima su i one koje su doskora odlično poslovale, nalaze se u blokadi i njihovo poslovanje je onemogućeno. Za sve je, naravno, kriva korona, čije su posledice, uz ugostitelje, najviše osetili turistički radnici.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Turizam, koji je u jednom momentu ostao bez ikakvih prihoda, budući da zbog lokdauna nije moglo da se izađe ni iz kuće, a kamoli putuje, na ivici je gašenja. Ako je za neku utehu (a nije), slično je svuda u svetu.

TREBA IM POMOĆ

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić potvrđuje da se turizam nalazi u velikom problemu i da je neophodna velika pomoć da bi agencije nastavile da posluju.

- Ne iznenađuje me da su počele blokade, agencije nemaju više odakle da finansiraju troškove, račune, zakupe i sve što inače plaćaju. Nadamo se da to neće proizvesti veliki broj propadanja, ali to će zavisiti od pomoći, koja je neophodna. Ukoliko stigne ta pomoć, dovoljna da agencije opstanu još tri ili četiri meseca, verujemo da bi masovnom vakcinacijom i smirivanjem situacije mogla da se donekle spase ova sezona. Agencije su u velikom problemu. Država je dala četiri puna minimalca i dva puta po 60 odsto, kao pomoć, ali ta pomoć je za zaposlene, a ne za firme. Agencije nemaju posla već godinu dana i teško je živeti i plaćati troškove bez ikakvih prihoda - govori Seničić za Srpski telegraf.

Šta raditi sa zamenskim vaučerima

Građani čiji su aranžmani otkazani dobili su zamenske vaučere. Kako kaže Aleksandar Seničić, oni će, doduše u malom broju slučajeva, moći da budu iskorišćeni i u Srbiji.

- Prioritet je da zamenski vaučeri budu iskorišćeni na destinacijama i u objektima gde su uplaćena sredstva, jedan deo agencija novac ima na raznim destinacijama, pa ako ste uplatili Grčku, a tamo ne može da se otputuje, uplatite u drugoj zemlji. Međutim, oni koji nemaju sredstava da to finansiraju, isključivo vas upućuju na tu destinaciju. Postoje neke agencije koje su napravile dogovore u Srbiji, pa nude mogućnost da se to realizuje u Srbiji. Takvih agencija je malo jer, da bi se to obezbedilo, moramo taj objekat u Srbiji da platimo. Sistem je da se zamenski vaučeri iskoriste do kraja ove godine, ko ne iskoristi, moći će da potražuje od 1. januara sledeće godine novac - objašnjava Seničić.

CRNE PROGNOZE

Goran Kaličanin, nekadašnji šef jedne turističke organizacije, za medije objašnjava da su najavljivani bankroti krenuli i da sve postaje zvanično budući da su usledile blokade. Kako nam je rekao Kaličanin, a isto tvrde i u većem broju agencija, za njihov opstanak važno je da se obezbedi ulazak naših turista u Grčku i da bi najbolje bilo da taj ulazak bude bezuslovan ili da se što pre jasno definišu uslovi ulaska jer, u suprotnom, agencije neće moći da prežive ovu krizu.

RepublikaFoto: youtube.com/Happy Tv
Aleksandar Seničić

- Prema poslednjim podacima, 15 organizatora putovanja je u stečaju ili likvidaciji. Sada vidimo i blokade. Na stotine subagenata je prestalo sa radom. Ako ne budemo imali bilateralne odnose sa Grčkom, brojaće se dani, a ne nedelje do sledećeg bankrota ili blokade! Međutim, svedoci smo da svi pooštravaju mere. Za ulazak Grci pominju vakcinu kao uslov, Turska je uvela PCR test - upozorava naš sagovornik.

To dokazuje i izjašnjavanje grčkog ministra turizma Harisa Teoharisa, koji je potvrdio da će za ulazak u zemlju trebati elektronska potvrda o vakcinaciji. On je, između ostalog, objasnio i da to neće značiti zabranu za one koji nisu vakcinisani, ali da će svakako kontrola i uslovi njihovog ulaska u Grčku biti rigorozniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading