DOGOVORENO I POTVRĐENO! U Srbiju stiže 2 miliona ruskih vakcina!

Autor: Informer, Republika

Vesti

06.01.2021

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije dogovorili su se o isporuci 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona "Sputnjik V", saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu proizvođača.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije objavljuju da su postigli sporazum o isporuci zemlji 2 miliona doza vakcine "Sputnjik V", prve u svetu registrovane vakcine protiv virusa korona.

- Vakcinacija stanovništva protiv virusa korona vakcinom "Sputnjik V" u Srbiji započela je danas - navodi se u saopštenju.

Prva partija vakcine isporučena je u Srbiju 30. decembra 2020. godine. Vakcina je odobrena bez dodatnih kliničkih ispitivanja u zemlji. Dogovor između Ruskog fonda i Vlade Srbije omogućiće da se vakciniše milion ljudi (vakcina se sastoji od dve doze).

- Isporuke "Sputnjika V" omogućiće Srbiji da diverzifikuje svoj portfelj vakcina protiv virusa korona. Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama - ističe se u saopštenju.

- Rusiju i Srbiju povezuje dugogodišnje partnerstvo i podržavamo vladinu odluku da koristi vakcinu "Sputnjik V" za borbu protiv virusa korona. Vakcina se zasniva na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora koja je dokazano bezbedna - izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksander Vulin i predsednik parlamenta Ivica Dačić vakcinisani su u sredu protiv koronavirusa ruskom vakcinom. Prema Dačićevim rečima, članovi vlade biraju različite vakcine kao podršku vakcinaciji.

 
"Sputnik V" je prva vakcina protiv COVID-19 registrovana u Rusiji i svetu. Ruski "Sputnjik V" efikasan je 92 odsto, na osnovu podataka o prvih 16.000 učesnika koji su primili obe doze vakcine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading