PREDSEDNIK SRBIJE O NAPADIMA I PRITISCIMA NA VRH DRŽAVE: Vučić: Kosovu dajemo vakcine, a ne tenkove!

Autor:

Vesti

30.12.2020

04:42 >> 20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znam kroz šta smo prošli u Briselu, kroz šta prolazimo svakog dana. Kosovo nećemo priznati, vodimo politiku mira, kaže šef države!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Tekst potpisa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da naša država vodi politiku mira i stabilnosti, štiteći istovremeno nacionalne interese, i da ga raduje što ga danas optužuju što šalje lekove i vakcine na Kosovo i Metohiju, a ne tenkove.

Naglasio je da nema ništa ni da oduzima ni da dodaje svojoj izjavi da priznanja Kosova neće biti dok je on predsednik Srbije. On je, komentarišući ocenu američkog analitičara i albanskog lobiste Danijela Servera da ta njegova izjava navodno svedoči da je "odlučio da je jedina nagrada koja bi ga ubedila da prizna Kosovo članstvo u EU, koje sigurno neće biti dostupno tokom njegovog aktuelnog mandata", uzvratio da se kao ozbiljan i odgovoran čovek ne igra besmislenim izjavama.

- Znam kroz šta smo prošli u Briselu, kroz šta prolazimo svakog dana i radostan sam što me danas neko optužuje što šaljemo vakcine i lekove, a ne tenkove - kazao je Vučić.

IZBORI MERODAVNI

Istovremeno, poručio je da se na vlast dolazi isključivo na izborima, a ne kroz pritiske na Vladu i predsednika države. Predsednik je, govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, kazao da se rezultati mere na izborima:

- Neki dijalog vide kao sredstvo za ličnu političku promociju, a neko ga doživljava kao vrstu pritiska na Vladu ili predsednika, ali se dijalogom ne dolazi na vlast, već isključivo na izborima.

On je, komentarišući izjavu lidera Dveri Boška Obradovića da bi on razgovarao, ali da "ništa ne veruje Vučiću", kazao da je najbolji pokazatelj poverenje građana i da ga iznenađuje što taj opozicionar sad želi da razgovara pod okriljem EU iako nije "evrofanatik".

- Ali ako mislite da će nekoga razgovori da dovedu na vlast, neće. Izbori su ti kojima se dolazi na vlast - rekao je Vučić juče u Zaječaru, gde je obišao radove na nekoliko važnih projekata - rekonstrukciji škole i sportske hale i izgradnji Hrama vaznesenja Gospodnjeg.

Počast patrijarhu Irineju

Vučić je juče ujutru prisustvovao Sabornoj Svetoj Liturgiji povodom 40-dnevnog parastosa patrijarhu Irineju. Predsednik je najpre položio venac na grob preminulog poglavara SPC u kripti Hrama Svetog Save. Liturgiji, koju je služio čuvar upražnjenog patrijarškog trona i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisustvovali su i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, princ Filip Karađorđević sa suprugom... Patrijarh Irinej (90) preminuo je 20. novembra u VMC Karaburma od posledica virusa korona.

GRADSKA LEPOTICA

Prisustvovao je i polaganju kamena temeljca za izgradnju gradskog stadiona koji će, kako je istakao, biti od velikog značaja za celu istočnu Srbiju.

- Poslednjih godina se trudimo da mnogo ulažemo u Zaječar i to ćete gledati svake godine sve više. Gledamo da infrastrukturno opremimo sedište čitavog istoka Srbije. Vidite ulaganja u škole, puteve, zdravstveni centar. Uspeli smo da dovedemo kompaniju "Aptiv" i nastavićeno s ulaganjima.

Prvi po platama u regionu

Srbija će za samo mesec dana, najavio je Vučić, biti ubedljivo prva u regionu zapadnog Balkana po prosečnim platama pošto ćemo preteći Crnu Goru, s kojom smo sada jednaki:

- Plate rastu, a pre samo nekoliko godina bili smo četvrti po platama. Crna Gora je bila ubedljivo ispred nas, 150 evra su imali veće prosečne plate. BiH je pre imala oko 60 evra veće plate, a mi smo bili kao Severna Makedonija i malo bolji od Albanije. Imamo veću stopu rasta nego u Evropi, nismo bogatiji do njih, ali brže idemo od njih.

Stadion u Zaječaru, jedan od šest novih izgrađenih u Srbiji, biće multifunkcionalan i izgrađen po najsavremenijim standardima UEFA. Cena projekta je 28,5 miliona evra, a oko stadiona na Kraljevici će se graditi hoteli i drugi sadržaji. 

Pažnja iz helikoptera

Na putu za Zaječar. Kao što vidite, na istoku Srbije sve prekriveno snegom. Jedna i najlepša Srbija, napisao je Vučić na Instagramu Budućnostsrbijeav, objavivši fotografiju iz helikoptera.

Vučić je kazao da će za manje od dve godine Zaječarci dobiti najlepši gradski stadion i da će taj "stadion lepotica" biti u Srbiji prvi potpuno pokriven.

Položio 10 kolokvijuma

Vučić je obišao završne radove na rekonstrukciji Osnovne škole "Hajduk Veljko" i sportske hale u Zaječaru, čija je vrednost 245 miliona dinara. Tom prilikom razgovarao je i sa đacima, bio na treningu za košarku, a dobio je i patike na poklon.

Upitan kako mu ide učenje za košarkaškog trenera, rekao je da je do sada položio 10 kolokvijuma i da mu tek predstoji da polaže košarkašku taktiku.

U poseti Zaječaru bili su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević, a domaćin je bio gradonačelnik Boško Ničić.

Ulaganja u Prahovo

Država je, kako je kazao Vučić, spremna da uloži desetine miliona evra u izgradnju hemijske industrijske zone u Prahovu:

- Završava se projekat za Dunavsku magistralu, koja će kao brza saobraćajnica ići od Požarevca do Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca. Ipak, za nas je od ključnog značaja hemijska industrijska zona Prahovo, gde smo spremni da uložimo desetine i desetine miliona evra.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading