(FOTO) Incident na sednici Skupštini Srbije: Šaip Kamberi postavio Albansku zastavu na klupu parlamenta

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Vesti

26.11.2020

16:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi izazvao je burnu reakciju drugih poslanika u Skupštini Srbije kada je za vreme sednice tokom svog izlaganja, ispred sebe postavio zastavu Albanije tik do zastave Republike Srbije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Skupština Srbije

Postavljajući poslanička pitanja predstavnicima Vlade Srbije, Kamberi je uspred svoje poslaničke klupe istakao zastavicu Albanije na jarbolu što je izazvalo negodovanje prisutnih poslanika...

- Uz jezik, nacionalni simboli prestavljaju element posebnosti jednog naroda preko kojeg prirpanici istog, odnosno njegove nacionalne manjine mogu da predstavljaju odnosno izražavaju svoj nacionalni identitet. Polazeći od ovog načela, danas zastava Republike Srbije slobodno vijori u Grčanici, Kotoru, Kumanovu gde ondašnji Srbi uživaju status nacionalne manjine. Ali isti standard ne važi u Repulblici Srbiji, iako Ustavu u članu 79 priznaje pravo o nacionalnim manjinama - rekao je Kamberi.

RepublikaFoto: youtube.com/ParlamentSrbija
Šaip Kamberi

On je potom pročitao Zakon o pravima i slobodama o nacionalnim manjinama koji u stavu 2 članau 14 ograničava ovo pravo da simboli nacionalnih manjina ne mogu da budu identični sa simbolima drugih država i istakao zastavu Albanije.

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić rekao je da to nije zastava albanske nacionalne manjine u Srbiji.

RepublikaFoto: youtube.com/ParlamentSrbija
Ivica Dačić

- Tolerancija je najvišem mogućem nivou, ali ja vas molim da poštujete poslovnik, nije dozvoljanje unošenje bilo čega što nije deo skupštinkog materijala, naročito isticanje simbola drugih zemlja. Tako da bih vas zamolio da sklonite zastavu Albanije zato što to nije zastava albanske nacionalne manjine u našoj zemlji, ako to ne želite onda ćemo da napravimo pauzu - rekao je Dačić i dodao da nema tolerancije za kršenje poslovnika, a potom ponovo zamolio Kamberija da skloni zastavu, što je on naposletku i učinio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading