Vučić u Novom Sadu: Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Vesti

16.10.2020

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na svečanosti otvaranja kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu, da je želja Srbije bila da pokaže, na najkonkretniji način, da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i neko čija je Srbija domovina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije kaže da za odnose Srbije i Hrvatske teško da može da se kaže da su ikada bili sjajni:

- Još od vremena rođenja bana Jelačića, tokom 19. veka, u vreme Prvog, Drugog svetskog rata, sukoba 90-ih...teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo, da nađemo isto mišljenje i stav - ukazao je on.


Vučić je rekao da ne misli da je to naročito važno, te da u ovom trenutku imamo preča i važnija posla u budućnosti:

- Da dobro razumemo da samo dijalogom, čuvajući mir, sigurnost i stabilnost Srbije i Hrvatske, počnemo da gradimo poverenje između nas. Da počnemo ne samo da čujemo, već i slušamo jedni druge da ponekad uđemo u cipele onog drugog i razumemo šta oni drugi osećaju - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima moramo da poštujemo pravo drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Kako je rekao, bez obzira na to šta je u prošlosti bilo, neophodno je da srpski i hrvatski narod razumeju da su mir, stabilnost i poverenje ključne poruke na kojima treba da gradimo budućnost.

- Bez toga pravićemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni za druge. Suviše smo mali da bi mogli dozvoliti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti - poručio je Vučić.

Kazao je da, što se tiče odnosa, teško da bi bilo ko verovao kada bi govorio o "velikoj ljubavi" između Srba i Hrvata, ali je, ističe, važno da dobro razumemo da jedni bez drugih teško da ćemo da opstanemo.

- Zato je bolje da što pre to razumemo i počnemo da se okrenemo jedni drugima, radimo zajedno da će rezultati biti ubedljivo bolji - naglasio je Vučić.

Rekao je da je za Srbiju važno da je jedan deo malih problema uspela da reši, te podsetio na uspešno očuvanje hrvatskog odeljenja osnovne škole u Bačkom Bregu, proširenje mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, osnivanje Lektorata na hrvatskom, podrška Društvu “Jelačić” iz Petrovaradina, obnova Doma kulture u Tavankutu, most u Monošturu.

- Smatram da je veoma važno produbljivanje saradnje sa hrvatskom zajednicom. Takođe je veoma važno da u ovom teškom periodu, kada smo svi pogođeni korona krizom, pokažemo solidarnost - dodao je on.

Rekao je da će u skladu sa zahtevom hrvatske manjine o značajnijem učešću u vlasti, iako se ne mogu praviti paralele sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, ni po broju ni po procentu, Srbija izaći u susret I u dogovoru sa Hrvatskim nacionalnim većem, pokušati da pronadne dobra mesta na kojima će upravo Hrvati, bilo sa severa Srbije ili bilo kog drugog dela moći da pomognu u daljem razvoju svoje domovine, obezbede bolju poziciju svojoj zajednici.

Vučić je kazao da će država, spremna da učestvuje u renoviranju ovog prostora kako bi postao velelepno mesto okupljanja Hrvata, biti spremna da pomaže i dalji razvoj infrastrukture HNV I hrvatske zajednice.

- Želim da Srbiju uvek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u nasosj moći, I doživljavaćemo vas, ne kao nekog ko remeti, već ko doprinosi našem razvoju. Verujem da ćemo uspostaviti poverenje između srpskog i hrvatskog naroda - poručio je hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Stanko

16.10.2020 17:58

Srbija može da se ponosi da u našoj državi nakon 90-ih godina nije bilo ozbiljnih medjunacionalnih incidenata.

Filip

16.10.2020 17:59

Zahvaljujući predsedniku Vučiću unapređujemo odnose sa Hrvatima. Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu.

Ina

16.10.2020 18:00

Postujemo sve susede, i bas je u tome nasa velicina.

Zorana

16.10.2020 19:33

@Ina - Baš tako, sa susedima trebamo da gradimo jake odnose.