Predsednik Vučić danas na otvaranju doma bana Jelačića u Novom Sadu

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Vesti

16.10.2020

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, prisustvovaće danas svečanom otvaranju kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Dom bana Josipa Jelačića

Prilikom predaje Jelačićeve rodne kuće na korišćenje predstavnicima HNV-a, predsedniku Srbije svečano će biti uručen projekat obnove unutrašnjosti kuće, kao znak zahvalnosti za to što je pomogao proces njenog ustupanja Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Vlada Srbije je, za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, a proces obnove unutrašnjosti kuće nadziranje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Prema informacijama Tanjuga, projektom je predviđena adaptacija unutrašnjeg dela kuće, kojom će joj biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačića u njoj živeo.

Upravnik Fondacije Spomen doma bana Josipa Jelačića Goran Kaurić rekao je za Tanjug da će adaptacija biti obavljena do proleća sledeće godine.

Inače, 16. oktobra 1801. godine rođen je ban Jelačić, a taj dan hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji obeležava kao nacionalni praznik.

Predsednik Vučić razgovarao je pre tri godine, u Dubrovniku, sa tadašnjom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji i tada je najavio da će Srbija finansirati otkup i obnovu Jelačićeve kuće.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Mig29

16.10.2020 16:35

Postovanje ljudskih manjinskih prava je Ustavno nacelo koje Srbija oduvek postuje i unapredjuje.

Stefan

16.10.2020 16:45

Za razliku od Hrvatske u kojoj Srbi nemaju ni struju u Srbiji Hrvati imaju sva prava kao i svi drugi gradjani Srbije.

Nikolina

16.10.2020 16:52

Bez obzira na prošlost između Srbije i Hrvatske, nećemo dozvoliti da nesporazum i nestrpljivost stoji između nas, već da zajedno gledamo u budućnost i nastavimo putem napretka i razvoja.

Mily

16.10.2020 17:14

Ostavimo teske teme i mrznju iza nas, podrzimo kako srpski, tako i hrvatski narod u Hrvatskoj i nadjimo resenje za svaki problem koji nas je okupirao. Zajednickim snagama i slogom mozemo postici toliko toga dobrog i vrednog u buducnosti.