STRAHUJE ZA SVOJ ŽIVOT: Putin ne dolazi u Srbiju

Autor:

Vesti

15.10.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odložio je planirane aktivnosti u strahu da bi, bez obzira na sve mere zaštite, mogao biti zaražen virusom korona, saznaje Srpski telegraf. Šef Kremlja odlučio je da pomeri obaveze i najavljena putovanja, pa i dolazak u Srbiju predviđen za 20. oktobar, na Dan oslobođenja Beograda.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

- Korona ponovo eksplodira širom sveta, francuski predsednik Emanuel Makron uvodi policijski čas. U takvim okolnostima, svi, pa i Putin, strahuje za život. Situacija nije naivna. Koronom su bili zaraženi predsednik SAD Donald Tramp, premijer Velike Britanije Boris Džonson, ruski premijer Mihail Mišustin... Putin prosto ne želi da rizikuje i otuda odluka da odloži predviđene obaveze, među kojima je bio dolazak u Beograd. Pored Srbije, odložio je i odlazak u Južnu Koreju, posetu koja je važila za najsigurniju - priča izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova bliskih prvom čoveku Rusije.

LAŽI IZ DANASA

Odnosi Beograda i Moskve su prijateljski i to ostaje konstanta, naglašava naš sagovornik i dodaje da će poseta biti realizovana kada se steknu uslovi.

Zato su potpuno neistiniti i krajnje zluradi navodi u dnevnom listu Danas, naklonjenom opoziciji, da je "Putin otkazao posetu Vučiću" zbog Vašingtonskog sporazuma, potpisanog u Beloj kući 4. septembra, jer se "gubi uticaj Rusije na Balkanu, što nervira Kremlj". Činjenice ih demantuju. Vučić je, podsetimo, telefonom razgovarao sa Putinom samo šest dana posle potpisivanja sporazuma, a u saopštenju Kremlja koje je usledilo o šefu naše države ispisani su superlativi i upućene su mu pohvale za lični doprinos unapređenju odnosa i jačanju međudržavnih veza Srbije i Rusije. Isto se desilo i 24. juna, kad su se dvojica državnika srela u Moskvi, gde je Vučić bio u dvodnevnoj poseti.

Pod staklenim zvonom

Foto: Srpski telegraf

Ruski predsednik, kako je pisao Srpski telegraf još početkom oktobra, od početka pandemije koronavirusa živi i radi u posebnim uslovima. Sve fotografije nastale tokom pandemije svedoče o tome, sasvim sam sedi za radnim stolom u podmoskovskoj rezidenciji Novo-Ogarjovo i putem velikog broja ekrana komunicira sa saradnicima pomoću Zum aplikacije. Osoblje u rezidenciji, pripadnici službe bezbednosti, domaćice, kuvari i pomoćno osoblje od marta nije napuštalo taj prostor. Tokom leta Putin je izlazio u javnost, ali nije imao previše kontakta s ljudima i držao je distancu. Svi koji su morali da budu s njim u kontaktu prošli su kroz rigorozne kontrole i morali su da imaju testove stare najmanje dva dana.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko nije skrivao čuđenje i zaprepašćenje zbog izmišljotina.

- Neverovatna su pisanja u listu Danas da je ruski predsednik Vladimir Putin "otkazao" srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. To nema nikakve veze sa stvarnošću i jeste potpuna i neodgovorna izmišljotina - napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru i odmah potom u dodao:

- Predsednici Rusije i Srbije su u stalnom i sadržajnom kontaktu i uvek međusobno koordinišu poteze. Čim dođe vreme, sve će biti zvanično obelodanjeno.

Lavrov dolazi sa Putinom

RepublikaFoto: Tanjug
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov krajem meseca posetiće Grčku, Hrvatsku i BiH. Nije planirano da tada dođe u Srbiju jer je već u poseti bio u junu. Lavrov će ponovo sa Putinom posetiti Beograd.

SUSRET SA SRBIMA

Interpretacije o otkazivanja Putinove posete Beogradu su zlonamerne, ocenjuje za Srpski telegraf Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost.

- Poznata je velika naklonost naroda u Srbiji Putinu i izvesno je da bi desetine hiljada građana želelo da pozdravi srpskog i ruskog predsednika, kao što je to bio slučaj prilikom prethodne Putinove posete Beogradu, a što u postojećim epidemiološkim uslovima ne bi bilo moguće. Imajući sve to u vidu, razumno je očekivati da će dolazak Putina u prestonicu Srbije prvom prilikom kada okolnosti budu dozvolile da ga državni i crkveni vrh, kao i brojni građani Srbije, dočekaju na način koji priliči predsedniku Ruske Federacije - zaključuje Starović.

REAKCIJE

Živadin Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova

RepublikaFoto: Medija centar Beograd

Veze Srbije i Rusije su čvrste. I zaista je neodgovorno poigravati se i tvrditi da Putin otkazuje posetu Beogradu. Situacija s koronom jeste ozbiljna, naročito na Balkanu. Zato je potpuno racionalno što jedan od najmoćnijih ljudi na planeti daje dobar primer i dokazuje odgovornost

Dragomir Anđelković, politički analitičar

RepublikaFoto: Public

Putin se strogo pridržava mera zaštite. Čak je i 68. rođendan, koji je bio 7. oktobra, obeležio bez zvanica, iako je do sada tom datumu uvek pridavao veliki značaj. Gotovo nigde se ne kreće, a sa saradnicima komunicira putem video-linka zbog straha od korone. Ništa se nije promenilo u odnosu dve države, što je potvrđeno razgovorima dvojice predsednika. Doći će Putin kad sve ovo s koronom prođe

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 16. oktobar 2020. godine

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Stanko

15.10.2020 19:11

Putin je predsednik Rusije i mora da bude maksimalno oprezan ne samo zbog sebe već i zbog države na čijem je čelu.

Branko N

16.10.2020 05:16

@Stanko - Stanko: Najvažnije je zdravlje Putina i zbog toga ga treba razumeti što je odložio dolazak u Srbiju.

Filip

15.10.2020 19:14

Zdravlje je na prvom mestu. Putin će doći u Srbiju čim korona prođe.

Mige

15.10.2020 19:18

Odgovoran državnik brine o svojim građanima za vreme ove pandemije. Odnosi dve države su na najvišem nivou, te će Putin posetiti Srbiju kad se steknu uslovi. A služiti se lažima kao Danas ne vodi nikuda.