Dačić: Podržavamo inicijative za jačanje odnosa sa SAD

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

11.09.2020

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije nastaviće da podržavaju inicijative koje za cilj imaju bolje međusobno razumevanja kao polaznu osnovu daljeg jačanja bilateralnih odnosa sa SAD, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

Na Međunarodnom okruglom stolu „Srpsko-američki odnosi“, u organizaciji Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i SAD Narodne skupštine Srbije i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Dačić je istakao da poseban pečat i dobar osnov za dalji razvoj odnosa sa SAD predstavljaju zajednička prošlost i bliskost dva naroda.

- Poseban pečat i dobar osnov za dalji razvoj odnosa sa SAD predstavlja zajednička prošlost i bliskost dva naroda koji su, kroz skoro 140 godina diplomatskih odnosa stajali na istoj strani istorije tokom brojnih prelomnih istorijskih trenutaka, poput borbe rame uz rame tokom Prvog i Drugog svetskog rata - rekao je Dačić.


On je istakao važnost svih zajedničkih aktivnosti sa SAD kojima je obeležena stogodišnjicu podizanja srpske zastave nad Belom kućom 1918. godine, a koje su realizovane 2018. godine u Beogradu i Vašingtonu.

Govoreći o izazovima, Dačić je istakao da pitanje statusa Kosova i Metohije i jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Prištine i dalje predstavljaju glavnu tačku neslaganja sa SAD.

- Ipak, i pored neslaganja po ovom, za Srbiju suštinskom pitanju, izuzetno uvažavamo kontinurianu i snažnu podršku Vašingtona razgovorima Beograda i Prištine - naveo je Dačić.

 

 

 


Kaže da najbolji primer te podrške jeste uspešno realizovana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i susret kako sa najvišim zvaničnicima SAD, tako i sa delegacijom Prištine, na poziv ambasadora Grenela i savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Roberta O`Brajena.

Tom prilikom, dodaje, predsednik Vučić je u Beloj kući postigao izuzetno važan dogovor sa SAD koji se tiče normalizacije ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

- Ovaj dogovor otvara nove mogućnosti za saradnju sa Prištinom, a što se tiče njegovog dela koji se odnosi na saradnju sa SAD, istakao bih da je dogovoreno i otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije SAD u Beogradu, jedine takve u regionu, što predstavlja veoma važan novi kvalitet u našim odnosima - rekao je Dačić.

Međutim, Dačić dodaje da postoji čitav set oblasti u kojima su podudarni interesi dve zemlje, a posebno je istakao strateško opredeljenje Srbije ka punopravnom članstvu u EU, u čemu Srbija ima konstantnu i snažnu podršku američkih partnera.

- Saradnja na regionalnom nivou, ali i bilateralno sa SAD, nastavlja se i u pogledu izazova poput migrantske krize, borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma. Posebno bih istakao program državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohaja koji postepeno, iz striktno vojne, prerasta i u sferu civilne saradnje - kazao je ministar.

Ministar je konstatovao da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima i u brojnim oblastima, dok u pogledu poseta Srbiji iz SAD na najvišem nivou, smatra da i mi i naši američki partneri moraju da nastave da na tome predano rade, s obzirom da je poslednji američki predsednik koji je posetio Srbiju bio još Džimi Karter juna 1980. godine.

 

 

 

 

 


Međusobna solidarnost i razumevanje tokom aktuelne pandemije COVID-19, potvrdili su prijateljske bilateralne odnose sa SAD.

Srbija je, kaže, sa svoje strane pomogla oko repatrijacije više desetina američkih državljana, organizujući dva leta, do Los Anđelesa i do Vašingtona, dok su SAD pomogle brojnim donacijama.

Dačić je naveo da ne sme da se zaboraviti ni značaj srpske dijaspore u SAD, čiji su predstavnici poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina, približili Srbiju SAD, a njihova naučna dostignuća dodatno povezala naša dva naroda istovremeno dajući nemerljiv doprinos čovečanstvu.

- Kao što smo svi mogli videti, predsednik Tramp najavio je da bi mogao posetiti Srbiju, na poziv predsednika Vučića, u bližoj budućnosti, što bi razvoju naše saradnje dalo izuzetno jak zamajac - rekao je Dačić.

Iako su, kaže, raspad Jugoslavije i godine nakon toga, posebno kraj 20. veka, u odnosima dve zemlje predstavljale složen i neretko i vrlo težak period, Dačić ističe da moramo težiti konstantnom i što otvorenijem dijalogu kroz koji bismo identifikovali zajedničke interese kao realnu, zdravu osnovu za dalje jačanje i izgradnju odnosa.

Na početku svog govora, ministar je zamolio sve prisutne da minutom ćutanja odaju poštovanje stradalima u terorističkim napadima na SAD, koji su se dogodili upravo na današnji dan pre tačno 19 godina.

- Danas je prilika da se prisetimo da je teroristički napad na SAD te 2001. godine, po broju ljudskih žrtava i obimu materijalnog razaranja, jedan od najtragičnijih događaja te vrste u istoriji, koji je ozbiljno uzdrmao svet i ostavio značajne posledice - rekao je ministar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading