HOJT JI PRENEO ZAHTEVE: CIA postavila tri ultimatuma!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CIA ima tri uslova za Srbiju: da zatvori Ruski humanitarni centar u Nišu, prekine vojnu saradnju s Moskvom i odustane od "Turskog toka", poruke su koje je Brajan Hojt Ji doneo u Beograd uz ponavljanje stare priče da Beograd mora da uvede sankcije Moskvi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Hojt Ji razgovarali o zahtevima CIA

Sagovornici Srpskog telegrafa nemaju dilemu da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD glasnogovornik američke obaveštajne službe, kojoj je glavna misija da proteraju Rusiju sa Balkana. Ji, koji je deo bivše vašingtonske administracije koju su vodili Hilari i Bil Klinton, nije prezao ni da u ime CIA zapreti izazivanjem haosa i rušenjem Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vašingtonski zvaničnik juče je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije, ali iz Predsedništva nisu želeli da otkrivaju detalje susreta.

- Razgovor je bio apsolutno otvoren i iskren. Iz saopštenja će se videti šta je na sastanku govorio Ji, a šta je govorio predsednik Vučić, saznaćemo ukoliko američka strana bude želela da to saopšti - istakli su u kabineta šefa države po okončanju sastanka kojem je prisustvovao i američki ambasador Kajl Skot.

DVE STOLICE

Međutim, po nedavnim Jijevim izjavama, nesumnjivo je da je Rusija bila glavna tema.

- Zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko - rekao je Ji i dodao da Vašington najviše zabrinjava upravo status humanitarnog centra u Nišu.

Cena koju možemo platiti je konačan gubitak KiM, ali i RS Miroslav Parović, NSP

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je ovo dosad najteži javni pritisak na našu zemlju.- Ovo je dosad najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo. Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima kao što je uvek umeo i do sada - naglasio je Vulin ocenjujući da "ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo".

RAK-RANA

Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović uveren je da tu nije kraj.

- Ji govori ono što CIA misli. SAD žele da spreče dalji rad Ruskog humanitarnog centra u Nišu, izuzetno im smeta i naše eventualno priključenje "Turskom toku", koji je otvorena pretnja njihovim energetskim resursima, a rak-rana im je isporuka ruskih migova i najava novog naoružanja. Ji je dao znak svojim instalažama u Srbiji da pripreme teren za ono što je urađeno u Makedoniji, a cena koju možemo platiti je konačan gubitak KiM, ali i RS - upozorava Parović.

Janković i Jeremić: Udarite žešće na Srbiju

Predstavnici opozicije Vuk Jeremić i Saša Janković tražili su od Hojta Jija da još jače udari po Srbiji!

Oni su se, naime, takođe juče sastali sa američkim zvaničnikom i, kako saznajemo, tražili da izvrši dodatni pritisak na predsednika Aleksandra Vučića da se odrekne Rusije i uvede joj sankcije. Nisu propustili priliku da još jednom napljuju svoju zemlju pred stranim zvaničnikom, tvrdeći da u Srbiji vlada diktatura, da se ne poštuju slobode medija i ljudska prava, kao i da opozicija nema ravnopravne uslove za učešće u političkom životu. Packe su dobili od lidera LDP Čedomira Jovanovića, koji je takođe prisustvovao sastanku i koji je Hojtu Jiju rekao da Janković i Jeremić preteruju.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.