ODGOVOR PROTIVNICIMA PREIMENOVANJA ULICA: Đilasu draži Pavelić nego heroj Jovović!

Autor:

Vesti

29.07.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, u svom kabinetu je ugostio ekipu Srpskog telegrafa i ekskluzivno govorio o aktuelnostima vezanim za preimenovanje ulica u Beogradu, ali i o novom sistemu "Oko sokolovo", koji treba da spreči bahato parkiranje.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

*Zbog čega se digla halabuka povodom najave preimenovanja ulica?

- Čitava priča oko promena naziva ulica je počela kada smo doneli odluku da Ulicu Zagorsku u Zemunu promenimo i da joj damo ime Blagoja Jovovića. On je srpski heroj, čovek koji je pucao i smrtno ranio ustaškog zlikovca Antu Pavelića, čoveka koji je odgovoran za smrt stotine hiljada Srba.

*Ko je protiv te ideje?

- Protiv je lažna elita, manjina koja je naučila da do 2012. godine vodi ovu zemlju, da nameće teme i mišljenja ljudima i koja od 2012, zahvaljujući Vučiću, nema uticaj i zbog toga se oseća isfrustrirano. Zbog toga se dešava da Dubravka Stojanović, inače Đilasova funkcionerka, javno kaže da je ubistvo Ante Pavelića krvna osveta, da je to slavljenje uzimanja pravde u svoje ruke, budući da Paveliću nije suđeno na sudu. Pitam se šta je onda po njihovoj logici Gavrilo Princip, verovatno zločinac, jer je ubio bez suđenja Franca Ferdinanda. Primer udvorničke politike je i svojevremeno izvinjavanje Borisa Tadića Hrvatima za ono što nije učinjeno.

RepublikaFoto: facebook.com
Blagoje Jovović

BLAGOJEVA PORODICA ZAHVALILA VESIĆU

Porodica Blagoja Jovovića uputila je iz argentinskog grada Rosarija pismo zahvalnosti zameniku gradonačelnika Beograda.

- Poštovani gospodine Vesiću, supruga Gladi Miko, sin Gavrilo, ćerke Jadranka, Marija i Karina Jovović želimo da vam zahvalimo na vašoj inicijativi za imenovanje jedne od važnih ulica u prestonici u čast ratnog borca i heroja, a našeg supruga i oca. Ta inicijativa omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koju je imao planirani i hrabri atentat, izvršen uz pomoć i drugih patriota Srba iz Buenos Ajresa - napisala je porodica.

Oni dodaju da je Blagoje tajnu o atentatu čuvao više od 50 godina.

- Dvadeset godina nakon njegove smrti, ovaj vaš projekat i priznanje uzdižu lik Blagoja Jovovića na nivo velikih sinova srpskog naroda i stavljaju njegov lik na pravo mesto u istoriji kao primer na kojem se uče pokoljenja - stoji u pismu.

Balša i ekipa rade za Hrvate

*Kako komentarišete otvoreno pismo Balše Božovića, koji je od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića tražio da demantuje da će imena ulica biti menjana?

- Za to kako se ponaša Balša Božović Njegoš ima jednu dobru reč, a to je "nesoj". Njemu i sličnima je svaki nacionalizam dobar, samo srpski ne valja. Zato su tu Balša Božović, Dubravka Stojanović, njihovi eksponenti u Srbiji, koji to urade u njihovo ime.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Foto: Ilustracija

Stati na put bahatim vozačima

"Oko sokolovo" već beleži uspeh u borbi sa bahatim vozačima.

- Suština tog sistema je da se omogući brže funkcionisanje javnog prevoza, da se omogući savesnim vozačima da brže stignu na željenu lokaciju, kao i to da se omogući da grad funkcioniše i da oni koji se bahato parkiraju za to odgovaraju, uvek i bez selektivnog kažnjavanja. Zadovoljan sam da je većina Beograđana i Beograđanki to prihvatila i prepoznala da im je u interesu - komentariše Vesić.

Kako navodi, visine kazni biće od 5.000 do 25.000 dinara, a kazne će stizati u roku od tri-četiri dana.

*Slično se ponaša i Dragan Đilas?

- On priča da je nosio crni flor za Sarajevom u vreme kad je živeo u Češkoj i uopšte nije živeo u Srbiji, i to je deo te udvoričke politike, kojima je Pavelić bliži, nego Blagoje Jovović, samo zbog toga što njegovu ulicu predlaže Vučićeva vlast. Ista priča je i sa drugim ulicama po Beogradu.

VUČIĆ ME JE ZAMOLIO DA SARAJEVSKA ULICA IPAK OSTANE

*Zbog čega vas je zvao predsednik Vučić?

- Zamolio me je da ostane Sarajevska ulica. Sarajevo je važno za istoriju Srba, ali nikada niko iz Skupštine grada nije dao izjavu da će ime Sarajevske ulice biti promenjeno, to je spinovanje Đilasovih medija, sajta Direktno, N1 i Nove S. Međutim, moram i da skrenem pažnju na jednu činjenicu, a to je da se danas u Sarajevu nekadašnja Beogradska ulica zove Ulica Emerika Bluma. Beogradska ulica je ukinuta u Sarajevu još devedesetih godina prošlog veka, ukinuto je 500 naziva.

Nazivi ulica u Sarajevu, nekad i sad

Ulica Branka Radičevića u Sarajevu - Ulica Hiseta

Ulica Meše Selimovića - Ulica Hazima Šabanovića

Ulica Nemanjina - Ulica Čekaluša

Ulica Gavrila Principa - Ulica Prve samostalne brigade BiH

Ulica Nadežde Petrović - Ulica Humačka ploča

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.